Επιχειρήσεις | Διεθνή
27-09-2019 | 09:06

Οι 5 επιχειρηματίες που «έχασαν» τις εταιρείες τους

Μοιράσου το
Οι 5 επιχειρηματίες που «έχασαν» τις εταιρείες τους

Νέοι επιχειρηματίες, γεμάτοι τολμηρές ιδέες και εκκεντρική διαχείριση τραβούν την προσοχή των επενδυτών και φέρνουν μεγάλα έσοδα.

Αρχίζει να γίνεται... τάση για τους ιδρυτές «νέων» τεχνολογικών επιχειρήσεων να παραιτούνται ή να εκδιώχνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τους, μετά τις πρώτες επιτυχίες.

Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν σχεδόν μια ντουζίνα παραδειγμάτων με startups στον τομέα της τεχνολογίας, να «χάνουν» τους ιδρυτές τους, τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι και τόσο περίεργο, αν το καλοσκεφθεί κανείς. Νέοι επιχειρηματίες, γεμάτοι τολμηρές ιδέες και εκκεντρική διαχείριση τραβούν την προσοχή των επενδυτών και φέρνουν μεγάλα έσοδα, όμως στην πορεία τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά γίνονται «ελαττώματα», στα μάτια των μετόχων, ειδικά όταν βρίσκονται στη μέση πολλά δισεκατομμύρια...

Το Business Insider,συγκέντρωσε τις 5 πιο γνωστές περιπτώσεις, με ιδρυτές εταιρειών που αποχώρησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όταν οι επιχειρήσεις τους έγιναν «μεγάλες»:

Η αποχώρηση του Στιβ Τζομπς από την Apple είναι ίσως η πιο «θρυλική» ιστορία εταιρικής κόντρας. Λίγο καιρό μετά την ίδρυση της επιχείρησης, οι τακτικές και η συμπεριφορά του Στιβ Τζομπς δεν «άρεσε» στους επενδυτές, οι οποίοι επίσης δεν ήταν ικανοποιημένοι με την πορεία των νέων projects Lisa και Macintosh.

Ο Τζομπς αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την εταιρεία στα πρώτα της «βήματα», όμως τελικά επανήλθε το 1997 ως CEO, για να βοηθήσει την Apple να επαναφέρει τα κέρδη της που βυθίζονταν και την έκανε τον κολοσσό που είναι σήμερα.

Ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσι, ήταν ο CEO της εταιρείας, όμως ο τρόπος διοίκησής του σύντομα προκάλεσε προβλήματα στην επιχείρηση.

Το ΔΣ αποφάσισε την καθαίρεση του Ντόρσι από το ρόλο του CEO το 2008. Τότε έγινε ένας «σιωπηλός» μέτοχος. Όμως, όπως αναφέρει το BI, σύντομα κατόρθωσε να επανέλθει σε έναν πιο ενεργό ρόλο στην εταιρεία και να ξαναγίνει CEO.

Ο ιδρυτής της Groupon, Άντριου Μέισον ανέλαβε όλη την ευθύνη, όταν απολύθηκε από τη θέση του CEO της εταιρείας.

Ο Μέισον παραδέχτηκε πως ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για τα παραπαίοντα οικονομικά της εταιρείας.

Ο συνιδρυτής της Tesla, Μάρτιν Έμπερχαντ, μόλις 4 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας απολύθηκε από τη θέση του προέδρου, το 2007, από τον Έλον Μασκ.

Ο Έμπερχαντ κατά την απόλυση του υπέγραψε μια συμφωνία «μη-δυσφήμισης», όμως αμέσως μετά έκανε ένα δημόσιο σχόλιο σε ένα forum της Tesla, αναφέροντας πως η απόλυση του δεν ήταν δίκαιη.

Ο Τζέρι Γιάνγκ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Yahoo σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της.

Το 2007 ο Γιάνγκ έγινε CEO της Yahoo και μόλις ένα χρόνο αργότερα αναγκάστηκε να αφήσει τη θέση του, όταν απέρριψε την πρόταση εξαγοράς από τη Microsoft, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση των μετοχών της εταιρείας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.