Capital controls: «Ούτε σεντ» δεν έφυγε από τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital controls: «Ούτε σεντ» δεν έφυγε από τις τράπεζες
«Κανένα πρόβλημα έως τώρα», διαβεβαιώνει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή πέντε ημέρες μετά την απελευθέρωση των κεφαλαίων.

Απόλυτα καθησυχαστικές εμφανίζονται υψηλόβαθμες πηγές του τραπεζικού κλάδου για την κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό, πέντε ημέρες μετά την οριστική άρση των capital controls.

«Ούτε σεντ» δεν έχει φύγει προς το εξωτερικό» αναφέρει ανώτατη εποπτική πηγή στο insider.gr, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες περί εκροής καταθέσεων εκτός της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

«Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τα capital controls διατηρήθηκαν περισσότερο από όσο έπρεπε, γεγονός που “πληρώνουμε” με τη μη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μεταξύ των υπόλοιπων λόγων που συμβαίνει αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

«Κανένα πρόβλημα έως τώρα», διαβεβαιώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος αναφορικά με τα πρώτα δείγματα της κίνησης των κεφαλαίων από την περασμένη Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου που εφαρμόστηκε η άρση των περιορισμών.

Μετά την ανακοίνωση της άρσης των capital controls, το ίδιο στέλεχος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αυξημένη εκροή καταθέσεων το πρώτο διάστημα, όπως συνέβη στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο αυτό να εμπνέει ανησυχία.

Ξεκάθαρη εικόνα θα αποτυπωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ανακοινωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία καταθέσεων και τραπεζικής χρηματοδότησης για τον Σεπτέμβριο.

Το βέβαιο, πάντως είναι, κατ’ ομολογία των αρμοδίων, ότι η απελευθέρωση των κεφαλαιακών ροών θέτει μια σημαντική βάση για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα και, κατ’ επέκταση, αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider