Ιntrakat: «Crash test» για το εργοστάσιο απορριμάτων στις Σέρρες 

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιntrakat: «Crash test» για το εργοστάσιο απορριμάτων στις Σέρρες 

Ξεκινά μέσα στον Φεβρουάριο η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου απορριμάτων στις Σέρρες, από την εταιρεία Ειδικού Σκοπού ΣΙΡΡΑ, που αποτελείται από τις εταιρείες Intrakat με ποσοστό συμμετοχής 45%, Archirodon με 45% και η Envitec με 10%, με στόχο να τεθεί σε κανονική λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 30,8 εκατ ευρώ και η σύμβαση υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 και είναι διάρκειας 27 ετών.
Η νέα μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης. Η γραμμή διαλογής και τα άλλα στάδια επεξεργασίας (κομποστοποίηση κλπ) είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένα.

Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.α. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί συμβάλλουν καθοριστικά στον αποτελεσματικό διαχωρισμό των επιμέρους υλικών και οδηγούν σε βέλτιστη αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, οδηγώντας στην καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων στην περιοχή αλλά και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συνόλου των συστημάτων συλλογής και διάθεσης απορριμμάτων.

Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στη μονάδα θα γίνεται με στόχο την παραγωγή Υλικού Τύπου Κόμποστ για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, ως υλικό επίχωσης και αποκατάστασης εδάφους, καθώς και ως υλικό ημερήσιας κάλυψης του ΧΥΤΥ. Το παραγόμενο κόμποστ από την κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα υψηλής ποιότητας για αποκατάσταση δασών, περιαστικό πράσινο ή καλλιέργειες κατά περίπτωση.

Με την λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ και περιορίζεται οι πιθανότητες ενδεχόμενων επεκτάσεων. Ταυτόχρονα οι τοπικοί ΟΤΑ και οι τοπικές κοινωνίες αποφεύγουν το ενδεχόμενο κυρώσεων για την απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων και το σχετικό τέλος ταφής αποβλήτων.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του Ν. Σερρών υπολογίζεται ότι θα παραλαμβάνει περίπου 63.000 τόνους σύμμεικτών Αστικών Στερών Αποβλήτων ανά έτος. Εξ αυτών, έως 3.000 τόνοι ανά έτος θα είναι προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα, βελτιώνοντας την ποιότητα και την αποδοτικότητα της κομποστοποίησης. Στην εγκατάσταση περιλαμβάνεται Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, που αφορά το τμήμα με τα καθαρά οργανικά απόβλητα για τη διαχείριση και αξιοποίηση του περιεχομένου του ρεύματος των καφέ κάδων συλλογής απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή. Με αυτόν τον τρόπο και την τεχνολογία που έχει επιλεχθεί θα μπορεί να παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

Στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται η εφαρμογή μιας λύσης περιβαλλοντικά αποδεκτής, η τόνωση της απασχόλησης με δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 25ετους λειτουργίας, η αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider