Μια ημέρα μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή στους πολίτες για την εφαρμογή τους. 

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε πως τα νέα μέτρα είναι πιο αυστηρά και πως θα συνεχιστούν οι εντατικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, με την επιβολή προστίμων εκεί που διαπιστώνεται παράβαση. 

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 10 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (59.211) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

 • (17) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (155) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (13) άτομα.

 • (2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46) σχετικές παραβάσεις.

 • (432) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ)

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι:

 • Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου είχαμε 2162251 εισερχομένων ατόμων και για την ίδια περίοδο 266116 τεστ covid-19 ανά πύλη εισοδου.
 • Από 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 508 εκ των οποίων 164 είναι ενεργά 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα: 124 είναι στην Αττική, τα 140 είναι στην κεντρική Μακεδονία, 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στη Θεσσαλία, 10 στην ήπειρο, 52 στα Ιόνια νησιά, 42 στην Κρήτη, 41 στο νότιο Αιγαίο, 19 στερεά Ελλάδα, 9 στην Πελοπόννησο, 1 στη δυτική Μακεδονία, 3 στο βόρειο Αιγαίο, 5 στη δυτική Ελλάδα.

Από τα ενεργά κρούσματα 62 έχουμε στην Αττική, 20 στην κεντρική Μακεδονία, 23 στην Κρήτη και 25 στο νότιο Αιγαίο.

 • Επίσης, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Αυγούστου έχουμε 5623 κρούσματα, 1424 ενεργά, 212 νεκρούς.

Τα νέα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού

 • Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες μέχρι τις 23 Αυγούστου θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα και θα παραμένουν κλειστά έως τις 7 το πρωί στις εξής περιοχές: Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, και τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
 • Δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020.
 • Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
 • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
 • Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
 • Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Διαβάστε επίσης: