Την εκτίμηση πως η χώρα μας περνά από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να αναδειχτεί σε παράγοντα σταθερότητας σε μια δύσκολη στιγμή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η κυβέρνησή του θα δώσει τη μάχη ώστε να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά με το βλέμμα στις επόμενες γενεές». Ωστόσο εκτίμησε πως η μεγάλη μάχη «με την ολιγαρία και τον νεοφιλελευθερισμό» είναι ακόμη μπροστά μας

Αναλυτικότερα, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων. Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό». Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια αποσταθεροποίησης ακραίων κύκλων, όπως η παραφιλολογία για την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σέγκεν.

Μομφές κατά του κ. Σόιμπλε και μέρους της αντιπολίτευσης άφησε μάλιστα υποστηρίζοντας πως οι οι επιθέσεις που δεχόμαστε σαν χώρα δεν θα τελειώσουν, αφού υπάρχουν δυνάμεις που «επιθυμούν την αποτυχία της χώρας για να υλοποιήσουν σχεδιασμούς για μια Ευρώπη δυο και τριών ταχυτήτων. Είναι στενάχωρο μάλιστα να υποστηρίζονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι επιθέσεις θα τελειώσουν».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή του 2016 είναι η δυσκολότερη της επόμενης τριετίας»

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική προσαρμογή του 2016 την χαρακτήρισε την δυσκολότερη της επόμενης τριετίας ώστόσο διευκρίνισε πως δεν θα υποχωρήσουμε από μια στάση αρχών και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε την ηθική υποχρέωση στην προσφυγική κρίση, να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει δυσκολίες αλλά δίνει διέξοδο.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016 είναι η δυσκολότερη της επόμενης τριετίας αλλά είναι μικρότερη από αυτή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ο χρόνος όμως θα κλείσει με μηδέν ύφεση. Υψώσαμε ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά στρώματα με την πρώτη κατοικία (παρότι κληρονομήσαμε μηδενική προστασία από την προηγούμενη κυβέρνηση), διατηρήσαμε τις 100 δόσεις, ενώ διευρύνθηκαν προγράμματα απασχόλησης. Πετύχαμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ. Μπροστά μας έχουμε τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η χώρα ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που κατάφερε να μειώσει τις αγροτικές επιδοτήσεις» υπογράμμισε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη ρύθμιση του χρέους για να βγούμε στις αγορές και να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία και να βγούμε από την σκληρή Επιτροπεία και χαρακτήρισε το στόχο του 2016 εφικτό.«Αυτός ο στόχος, η έξοδος στις αγορές, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016. Αναφέρθηκε μάλιστα στα δημοσιεύματα για τη ρύθμιση χρέους. Οπως είπε ο πρωθυπουργός είναι εφικτό ακόμα και να μην χρειαστούν τα χρήματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης.

Ασφαλιστικό

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ο κ. Τσίπρας εστίασε και στο ασφαλιστικό διευκρινίζοντας πως θα δώσει μάχη για την προστασία των συναξιούχων. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη προεκλογική της δέσμευση, εκείνη για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,ανέφερε, έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.

«Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη, αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής «κόκκινης γραμμής» για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Κατήγγειλε, ωστόσο, την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή «εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων», ενώ πρόσθεσε ότι «θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

«Ο αγώνας δεν αφορά το παρόν αλλά και τις επόμενες γενεές. Πρέπει κάποια στιγμή να μπορούν να πάρουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα.Θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά με το βλέμμα στις επόμενες γενεές». Αναφέρθηκε επίσης στην «καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της ανεργίας υποστηρίζοντας πως μόνο αν επιτύχουμε αυτό το στόχο θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πετύχει κάτι».

Ανακεφαλαιοποίηση

Αναφερθείς στην ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το στοίχημα του Ιουλίου δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά το βιος των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν την σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας» και συμπλήρωσε πως «αυτή ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο».

Μάλιστα ανέφερε πως «η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης αυτή στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds» και πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί ανάπτυξη πάνω σε ερείπια, αλλά πάνω σε κοινωνικά θεμέλια. Για να το επιτύχουμε αυτό καταρχήν πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη ξανά στο τραπεζικό μας σύστημα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία στοιχίζοντας στο ελληνικό δημόσιο πολύ λιγότερο από ό,τι υπολογιζόταν. Και μην ξεχνάμε ότι κάποιοι πριν ακόμη αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες».

«Ευφάνταστα σενάρια για να τρέφονται η κίτρινη ενημέρωση και όσοι ελπίζουν σε παρενθέσεις» χαρακτήρισε μάλιστα τα όσα ακούγονται για οικουμενικές κυβερνήσεις και παρενθέσεις. «Κάποιοι από τον Ιανουάριο έβλεπαν παρενθέσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις. Θα διαψευστούν» σημείωσε.

Προσφυγική κρίση

Όσο για την προσφυγική κρίση ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα σταματήσει να εργάζεται για να ανεδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες καθώς και για να εγγυάται την κοινωνική συνοχή και τη διεθνή θέση της χώρας στα πλαίσια μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας».

«Αυτόνομη και συνεχής πρέπει να γίνει η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ»

Τέλος αναφέρθηκε και στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζοντας πως το κόμμα δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση, όχι για να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα που διατηρούσε το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά για να διαμεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την μετατόπιση των κοινωνικών μετασχηματισμών, η παρουσία του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και συνεχής, να πληροφορεί, να εξηγεί να διδάσκει αλλά και να ακούει την κοινωνία», είπε.

«Το κόμμα μας δέχθηκε ένα πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι,αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει γιατί ο ίδιος ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα που τέθηκαν μπροστά του», πρόσθεσε, ενώ για το στόχο του επικείμενου συνεδρίου, δήλωσε ότι «σήμερα έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία για την αναγκαία πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

»Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση όλων μας. Υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», κατέληξε.