Δεν αναμένεται λευκός καπνός από το Προεδρικό Μέγαρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν αναμένεται λευκός καπνός από το Προεδρικό Μέγαρο

Έκλεισαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου καθώς ξεκίνησε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μετά από έκκληση του Αλέξη Τσίπρα. Χαμηλά διατηρείται ο πήχης των προσδοκιών για συναίνεση στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ενώ πιθανότερη θεωρείται η σύγκλιση στο προσφυγικό. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12.00 έφθασε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ με διαφορά λίγων λεπτών ακολούθησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Πάνος Καμμένος. Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η «καυτή πατάτα» της ατζέντας της σημερινής συνάντησης είναι το ασφαλιστικό, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να προτείνει τη σύνθεση διακομματικών επιτροπών, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και το προσφυγικό. Πολύ περιορισμένες είναι, ωστόσο, οι προσδοκίες για σύγκλιση των αρχηγών των κομμάτων καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν αφήσει ουσιαστικά περιθώρια για συναίνεση.

Με επιστολή που έστειλε το απόγευμα της Παρασκευής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

«Τοίχο» θα βρει η κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο νεοδιορισμένος μεταβατικός πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης δεν έχει εξουσιοδότηση για λήψη αποφάσεων στη συνάντηση των πολιτικών κομμάτων, παρά μόνο για να μεταφέρει τις εισηγήσεις των κομμάτων στην κοινοβουλευτική ομάδα της παράταξής του. Όπως ξεκαθάρισε την Παρασκευή, η συμμετοχή του στο συμβούλιο «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα». Σημείωσε επίσης ότι με την κίνησή του να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου πάρα τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, ο Πρωθυπουργός «δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει διαμηνύσει με τη σειρά του ότι τη δική του πρόταση για το ασφαλιστικό θα την καταθέσει απευθείας στη Βουλή. «Θα πάμε το Σάββατο να τους ακούσουμε αλλά επί του ασφαλιστικού θα τοποθετηθούμε όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοθέτημά της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Ο μόνος που εξέφρασε διάθεση σύγκλισης είναι ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό όρους. Στη συνάντηση υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο δεν θα παραστούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

«Χαμηλώνουν» τις προσδοκίες Τσίπρας και Παυλόπουλος

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε από τη Ρώμη όπου βρισκόταν ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Είναι μία διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», είπε.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο της συνάντησης τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών. Βασική πρόθεση της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η έναρξη συντεταγμένου εθνικού διαλόγου, η καταγραφή των απόψεων και, φυσικά, η σύνθεση αυτών εφόσον κριθεί εφικτή.

Παράλληλα, κορυφαίες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενιαία θέση από τα κόμματα, προκειμένου να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι συνεχείς μειώσεις τα τελευταία χρόνια δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα και επομένως, αντί για παραμετρικές παρεμβάσεις χρειάζεται μια δομική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με εξορθολογισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με το ασφαλιστικό να βρίσκεται στο τραπέζι, ενόψει του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα, ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα απλό πολιτικό θέμα. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να διανοηθεί πως δεν θα ανταποκριθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για διάλογο, προκειμένου, όπως είπε, να τηρηθεί η «εθνική κόκκινη γραμμή» για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι στόχος είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις, αλλά και να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ο πρωθυπουργός να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του ασφαλιστικού στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης, δεδομένης της απροθυμίας των πολιτικών αρχηγών να τοποθετηθούν ρητά στο ζήτημα, πολλώ δε μάλλον να συναινέσουν σε κοινή πολιτική με την κυβέρνηση. Είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να περιοριστεί σε μία απλή αναφορά και να επικεντρωθεί στο προσφυγικό - μεταναστευτικό όπου εκτιμάται πως τα κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider