Κυβέρνηση: Δύσκολες αποφάσεις για κορονοϊό - Ανακοινώσεις για Ταμείο Ανάκαμψης

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση: Δύσκολες αποφάσεις για κορονοϊό - Ανακοινώσεις για Ταμείο Ανάκαμψης
Μεταξύ αποφάσεων  για την πανδημία  με ελεγχόμενο άνοιγμα, και ανακοινώσεων  για το  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης  η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεπεράσει τον κάβο και να προχωρήσει στον μήνα Απρίλιο που υπόσχεται καλύτερες θερμοκρασίες τόσο στην οικονομία όσο και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μεταξύ αποφάσεων για την πανδημία με ελεγχόμενο άνοιγμα, και ανακοινώσεων για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεπεράσει τον κάβο και να προχωρήσει στον μήνα Απρίλιο που υπόσχεται καλύτερες θερμοκρασίες τόσο στην οικονομία όσο και στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πριν υποβληθεί στις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ στην συνέχεια θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ίδια ώρα θα έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων χωρίς όμως να έχει κλειδώσει εάν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα του ελεγχόμενου ανοίγματος θα γίνουν σήμερα ή αύριο Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην επιτροπή των ειδικών, ένα πλαίσιο στρατηγικής συνυπολογίζοντας το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των αυτοδιαγνωστικών τεστ, (self test) τον εμβολιασμό και τους χιλιάδες στοχευμένους ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ, όπως επίσης και τον καλό καιρό.

Όπως τονίζεται αρμοδίως, τα μέτρα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά για να εφαρμόζονται από τους πολίτες. Αυτό απαιτεί δικλίδες αποσυμπίεσης ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης, ενώ στόχος είναι μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. «Οι πολίτες είναι κουρασμένοι και το νέο μείγμα μέτρων θα πρέπει να τους δίνει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας» τονίζουν από πλευράς κυβέρνησης και δείχνουν προς ελεγχόμενες δραστηριότητες όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα 5 Απριλίου με sms αλλά «κόφτη» τριών ωρών μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί ο πολίτης. «Κόφτης» όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα μπει και στην συχνότητα για το εν λόγω sms, δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά την ημέρα. Για το άνοιγμα σχολείων πιθανότερο σενάριο είναι είτε από τα μέσα της επόμενης, είτε αρχή τις μεθεπόμενης εβδομάδας (12 Απριλίου) για Γυμνάσια-Λύκεια, ενώ επιδίωξη είναι το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους μέσα στον Απρίλιο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς όμως όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη στην επιδημιολογική παρακολούθηση. Πολύ σημαντικοί είναι οι δείκτες που αφορούν τον αριθμό των εισαγωγών με Covid στα νοσοκομεία ή των νοσηλειών. Ο αριθμός των κρουσμάτων, άλλωστε, εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Από την ώρα, μάλιστα, που θα αρχίσουν να γίνονται εκατομμύρια οικιακά τεστ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων θα συνεχίσει να είναι υψηλός.

Η κυβέρνηση ποντάρει στον εμβολιασμό , καθώς εντός του Απριλίου αναμένονται 1.700.000 εμβόλια. Καθώς θα προχωρά ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία η πίεση που θα υφίσταται στο σύστημα υγείας και ο αριθμός των θανάτων. Κρούσματα θα εντοπίζονται σε νεότερες ηλικίες που έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα έχει την ίδια βαρύτητα όσον αφορά τον πραγματικό του αντίκτυπο.

Για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση

Σε ότι αφορά την κόντρα με την αντιπολίτευση από την κυβέρνηση απαντούν με τα στοιχεία της ΕΕ: Η Ελλάδα είναι 23η σε ανθρώπινες απώλειες και 26η σε κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27», αναλογικά με τον πληθυσμό. Αν τα μέτρα δεν ήταν επιτυχή ο απολογισμός θα ήταν πολύ βαρύτερος, κατά χιλιάδες νεκρούς. «Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει την εθνική προσπάθεια καθώς αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα θα μπορούσε να διακόψει τα καλέσματα σε διαδηλώσεις. Τέτοιες συγκεντρώσεις οδηγούν επιπλέον ανθρώπους στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια τα στελέχη της Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ανεπάρκειες στο ΕΣΥ» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κλίνες ΜΕΘ και συνεργασία με ιδιωτικό τομέα

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες εντατικής θεραπείας. Περίπου οι μισές εξ αυτών, 729 κρεβάτια τον αριθμό, εντοπίζονται στην Αττική.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική. Με άλλα λόγια, το 75% κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκεται ήδη στη διάθεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας για να καλύψει τις δικές του ανάγκες, αφού συνεχίζει να εξυπηρετεί δικούς του ασθενείς, οι 56 είναι σήμερα κατειλημμένες.

«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα ή για τάχα ευνοϊκή αντιμετώπισή του είναι εκτός πραγματικότητας» τονίζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider