Πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού - «Καμπανάκι» για επιτάχυνση (pic)

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού - «Καμπανάκι» για επιτάχυνση (pic)

Επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία προτείνει την υιοθέτηση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε προαναγγείλει το insider.gr.

Με την επιστολή, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί «μία κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη». Η πρόταση υποβάλλεται εν όψει της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου.

insider

Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός υπογραμίζει την ανάγκη να γίνει όσο πιο γρήγορα «μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών μελών» σημειώνοντας ότι «για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή αναφέρει ότι η «διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελευθερίας στην κυκλοφορία είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Αναφορά στην εν λόγω πρωτοβουλία έγινε από το Politico στο δημοσίευμα του οποίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια». Όμως , επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού  «θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Ο Πρωθυπουργός προσθέτει ότι «ίσως ακούγεται απλό, αλλά η μεγάλη εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη κοινού PLF (Passenger Locator Form – Έγγραφο Εισερχόμενων Επιβατών) έδειξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ολόκληρη η επιστολή

insider

insider

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider