«Διπλωματικός Μαραθώνιος» της Αθήνας για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Διπλωματικός Μαραθώνιος» της Αθήνας για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα

Η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε στην Σύνοδο Κορυφής η Άγκυρα να βρεθεί απέναντι στις συνέπειες των πράξεων της.

Δέκα ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων η Αθήνα επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, ώστε να πειστούν οι Ευρωπαϊκές χώρες για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα κατά της Άγκυρας.

Χθες ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και συνομίλησαν για το πώς οι δυο χώρες θα ευθυγραμμίσουν τη στάση της στη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ το πρωί είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξήγησε την ελληνική θέση κάνοντας παράλληλα και μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ζήτησε την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου που έκανε λόγο για κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας είχε μπαράζ επαφών με τους υπουργούς Εξωτερικών Λιθουανίας, Ολλανδίας και Ουγγαρίας, ενώ υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Γάλλο Πρέσβη. Στη διάρκεια μάλιστα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Δένδιας επέκρινε την στάση της Τουρκίας που απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή, κάνοντας λόγο για ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Άγκυρας.

Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί για άλλη μια φορά να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνοντας ένα καλό πρόσωπο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων έχει στριμώξει τον Τούρκο πρόεδρο που με πρόσχημα την απόσυρση του Oruc Reis καλεί τώρα την Ελλάδα σε διάλογο, με βάση όμως τη δική του οπτική, πως δεν θα υπάρχουν όροι και όλα τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι. Την ώρα που η Αθήνα αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ευελπιστώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής ο Ερντογάν επαναλαμβάνει πως στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αποφασισμένος να πετύχει τους στόχους του. «Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Όμως η Ελλάδα υποχώρησε με την δικαιολογία της παρουσίας του Oruc Reis στο πεδίο κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων», είπε χθες Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι. Από την πλευρά της η Αθήνα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως αντιμετωπίζει όλες τις προσκλήσεις της Άγκυρας ως προσχηματικές, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να μπει σε έναν διάλογο με την Τουρκία πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Πάνω από όλα, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο εφ’όλης τη ύλης με την Τουρκία παρά μόνο στα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πομπέο κατά Άγκυρας

Σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επίθεση κατά της Άγκυρας προέβη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, με τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider