Αθήνα προς Βρυξέλλες: Μην παρασύρεστε από την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθήνα προς Βρυξέλλες: Μην παρασύρεστε από την Τουρκία
Η Άγκυρα εμμένει στο δόγμα ότι για όλα φταίει η Ελλάδα.

Έμμεσο μήνυμα στις Βρυξέλλες να μην παρασυρθούν από την προσχηματική βούληση της Τουρκίας για έναρξη συνομιλιών στέλνει η Aθήνα την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί Ελλάδα και Ευρώπη.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ξεγελάσει την Ευρώπη με προσχηματικές κινήσεις καλής θέλησης στέλνει η Αθήνα, που δείχνει τον δρόμο των κυρώσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε ο υπουργός Εξωτερικών με το προχθεσινό του μήνυμα, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες πως η Ευρώπη δεν είναι αφελής να πιστέψει την Τουρκία, που αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλά γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το βάρος των κυρώσεων ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Δεκεμβρίου. «Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Άγκυρα πάντως εμμένει στο δόγμα ότι για όλα φταίει η Ελλάδα. Με ανακοίνωση του το συμβούλιο ασφαλείας που συνεδρίασε χθες υπό τον Ερντογάν, δείχνει την Αθήνα ως υπεύθυνη για τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο και την κατηγορεί πως αποφεύγει τον διάλογο. Η Άγκυρα προτάσσει το θέμα της έρευνας στο τουρκικό πλοίο από κομάντος γερμανικής φρεγάτας, ενώ η εφημερίδα Χουριέτ στοχοποιεί τον Έλληνα αξιωματικό που εκτελεί χρέη εν πλω διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI.

Στο μεταξύ έντονες διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνομιλεί με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ είχε προηγηθεί η επικοινωνία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με το Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνομιλίας του υπουργού εξωτερικών με τον Σαουδάραβα ομόλογο του. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Υπογράμμισε επίσης, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις πάντως παραμένουν σε ετοιμότητα με παρουσία στο πεδίο αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης με τη συμμετοχή Ελληνικών και Κυπριακών μέσων αλλά και μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider