Τσίπρας: Μειώνετε τις δαπάνες υγείας από ιδεοληψία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Μειώνετε τις δαπάνες υγείας από ιδεοληψία
Στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, επέμεινε στην παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. «Δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνετε» τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

Στη διαχείριση της πανδημίας επανήλθε εγκαλώντας τον πρωθυπουργό, ο pπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό σχετικά με το ενίσχυση που ανακοίνωσε για τα αδύναμα νοικοκυριά. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η δική του κυβέρνηση με ασφυκτική πίεση από τρόικα, μνημόνια και τη δέσμευση για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% ετησίως έδωσε 780 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις 55 εκατ. ευρώ.

«Ήρθατε στην προηγούμενη συνεδρίαση και με συναινετικό ύφος να υποστηρίξετε την πρότασή μου για ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Είπατε «θα υπάρξει ενίσχυση τα Χριστούγεννα». Και έρχεστε σήμερα και πανηγυρίζετε. Περιμέναμε ότι θα υπήρχε μια οικονομική ενίσχυση. Διπλασιάζετε για τον Δεκέμβρη το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που αφορά 250.000 νοικοκυριά. Δηλαδή 55 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το μεγάλο ανδραγάθημά σας. Το 2016, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, Τρόικα - Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι μας και δώσαμε 600 εκατ. ευρώ. Το 2017, 750 εκατ. ευρώ. Το 2018, 780 εκατ. ευρώ. Εσείς τώρα δεν υπάρχει τρόικα, μνημόνια, περιορισμός για 3,5% και δίνετε 55 εκατ. ευρώ. Ντράπηκε και η ντροπή».

«Ανακοινώσατε μονιμοποιήσεις για να καλύψετε τη γκάφα Γεραπετρίτη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως εκείνη του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Ανακοινώσατε για να καλύψετε τη γκάφα του Γεραπετρίτη ότι κάνετε μεγάλη παρέμβαση για τους επικουρικούς γιατρούς στις ΜΕΘ. Μα το είχατε ανακοινώσει πριν ένα μήνα στη Βουλή. Ποιους αφορά η τυμπανοκρουσία η χθεσινή. Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία κ. Μητσοτάκη.

Ωραία λοιπόν με τους εντατικολόγους, με τους άλλους επικουρικούς γιατρούς, τι θα γίνει; Έχετε να επισκεφθείτε δημόσιο νοσοκομείο από τον Μάρτιο. Ο μεγάλος κίνδυνος για τους γιατρούς δεν είναι μέσα στις ΜΕΘ, είναι στα Τμήματα Εκτάκτων Περιστατικών που κανείς δεν ξέρει αν το περιστατικό νοσεί με τον ιό ή όχι».

«Δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνετε»

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τον τρόπο που γίνεται η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, «δημιουργούνται περισσότερες ανισότητες». «Δημιουργείτε περισσότερες ανισότητες απ' ότι λύνετε προβλήματα. Το να εντάξετε τους ιδιώτες με 2000 ευρώ μισθό αφορολόγητο, δημιουργεί γιατρούς και μισθούς δύο ταχυτήτων. Οι παρεμβάσεις που κάνετε για το θεαθήναι, αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν ακόμα περισσότερα.

Μιας και είστε τόσο γενναιόδωρος. Με τα ΒΑΕ τι θα γίνει; Θα ενταχθούν οι νοσηλευτές; Με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών; Ή σαν αυτοκράτορας θα απονέμετε χάρη σε κάποιους; Αυξήσεις θα υπάρξουν στους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών. Υπάρχουν νοσηλευτές που παιρνούν το βράδυ στα επείγοντα και περιθάλπτουν ανθρώπους με την αγωνία του θανάτου, για 10 ευρώ. Τόσα παίρνουν για τη βραδινή βάρδια.

Δεν έγιναν τώρα όλα αυτά, υπάρχουν χρόνια. Αλλά είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες. Τώρα δεν υπάρχει η τρόικα πάνω από το κεφάλι σας. Η ΕΕ λέει δαπανήστε όσα χρειάζεται για να στηρίξετε τα συστήματα υγείας. Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα έρθουν δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Εντάχθηκε και η Ελλάδα στο QE. Υπάρχει πακέτο 12 δισ. από τον ESM, αλλά μην το πάρετε, έχετε δυνατότητα να δαπανήσετε. Αλλά έρχεστε και παίζετε με τα νούμερα, κάνοντας επικοινωνιακά παιχνιδάκια».

«Μειώνετε τις δαπάνες υγείας από ιδεοληψία»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τη μείωση των δαπανών υγείας στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή: «Καταθέτετε προϋπολογισμό που μειώνει 600 εκατ. τις δαπάνες υγείας σε μια χρονιά που αν πρέπει να αυξηθεί ένα πράγμα, είναι οι δαπάνες για την υγεία. Λένε τα παπαγαλάκια «τι κάνατε εσείς». Εμείς σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής κρίσης, κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120, χωρίς πανδημία. Ακόμα και σ' αυτό παίζετε με τους αριθμούς. Προσθέτετε διαρκώς και τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Όσες κλίνες και αν υπάρξουν αν δεν στελεχωθούν, δεν λειτουργούν. Θέλει 3 νοσηλευτές και 1 γιατρό ανά κλίνη».

Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να ερμηνεύσει την μείωση των δαπανών υγείας, λέγοντας «Αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία και δεν έχει να κάνει με την αντίθεσή σας με το ΕΣΥ. Με το γεγονός ότι είχατε τη συνεργασία Δημόσιου – Ιδιωτικού, με τι έχει να κάνει; Με την αναλγησία σας; Εμείς λέμε όχι τόσο. Έχει να κάνει με την ιδεοληψία σας».

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «πολύ σύντομα, θα αναγκαστείτε να τα φορτώσετε στους υπουργούς σας» απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε και πάλι στη δήλωση Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ: «Θα μπορούσατε απλά σήμερα, να κάνετε πράξη αυτό που είπατε στα 20 λεπτά που μιλάγατε. Τι κόστιζε στον Γεραπετρίτη; Πήρατε πάνω σας την ανοησία. Όλοι έχουν πει μια ανοησία. Εσείς το ρίξατε σε μας. Και το φορτωθήκατε και πάνω σας. Φανταστείτε να είχαμε υπουργό σε μια τραγωδία και να έλεγε “πανηγυρίζουμε”».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider