Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12:00 - Έρχεται καθολικό lockdown

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 12:00 - Έρχεται καθολικό lockdown
Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει ένα δεύτερο γενικό lockdown που θα τεθεί εν ισχύι από το Σάββατο για να προλάβει την υπέρμετρη επιβάρυνση του συστήματος υγείας. 

Πριν από μερικές μέρες, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ανακοίνωνε τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα για όλη τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως ήλπιζε αυτά να λειτουργήσουν, προκειμένου να μην αναγκαστεί να κάνει τις ανακοινώσεις που δεν θα ήθελε να ξανακάνει. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν άρδην μέσα σε ελάχιστες μέρες και πλέον ο πρωθυπουργός βρέθηκε ουσιαστικά προ τετελεσμένων, με έναν μόνο δρόμο: το πλήρες lockdown σε όλη τη χώρα ως το τέλος Νοεμβρίου.

Το «γιατί» είναι σχετικά απλό: αυτές τις ημέρες παρατηρείται μια έκρηξη νέων κρουσμάτων και οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό. Δεν είναι, όμως, μόνο τα ημερήσια κρούσματα που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά και το αποτύπωμα στο σύστημα υγείας. Οι διασωληνωμένοι, ως χθες, ήταν 179 και πρόκειται να αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Το πακέτο των νέων περιορισμών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, κατά πάσα πιθανότητα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 06:00, προκειμένου να γίνουν και όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες μετάταβασης. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί αναμένεται να έχει διάρκεια ως το τέλος του μήνα και προβλέπει επιστροφή του sms στο 13033 για τις έξι κατηγορίες μετακινήσεων, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται τις βραδινές ώρες, όπως και στη Θεσσαλονίκη από τις 21:00 ως τις 05:00.

Η κυβέρνηση, επίσης, κινείται προς το κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήτοι των λυκείων και των γυμνασίων, με το σκεπτικό πως τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα από τα μικρότερα. Έτσι, ανοιχτά μένουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Επίσης, θα κλείσουν το λιανεμπόριο, αλλά και οι εκκλησίες. Ακόμα, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και φυσικά οι πτήσεις εσωτερικού, ενώ και τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας θα κλείσουν, με εξαίρεση το Ελευθέριος Βενιζέλος που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί ουσιώδεις πτήσεις από και προς το εξωτερικό, ενώ εξαιρέσεις ισχύουν ισχύουν και για το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Το πακέτο οικονομικής στήριξης αναμένεται να σκιαγραφηθεί τις επόμενες ώρες, ενώ δεν δια διαφέρει πολύ από το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο για τη Θεσσαλονίκη, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να βρίσκεται χθες επί ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες μέτρα στήριξης της αγοράς και για τους πρώτους μήνες του 2021.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασχεθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν θα γίνει αυτόματα και θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες μέρες και η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Επιδίωξη, όμως, είναι να μπει ένα φρένο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ώστε να είναι νοητή η χαλάρωση των περιορισμών από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί και μια ανάσα στην αγορά ενόψει των Χριστουγέννων. Όσο και αν, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Reader.gr

Διαβάστε επίσης: Μεγάλες δημοσιονομικές πιέσεις φέρνει το δεύτερο lockdown – Προς τα επίπεδα του 9% το πρωτογενές έλλειμμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider