Σήμερα ανακοινώνει το «μίνι» lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα ανακοινώνει το «μίνι» lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το σχέδιο διάρκειας ενός μήνα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα έχει ξεκινήσει.

Ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό του μήνυμα θα αποκαλύψει το περίγραμμα του μίνι lockdown που θα ισχύσει από τη Δευτέρα στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Τα σενάρια για την εστίαση και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το σχέδιο διάρκειας ενός μήνα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα έχει ξεκινήσει, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται σήμερα να κλειδώσει τις βασικές του αποφάσεις, τόσο ως προς την εστίαση όσο και ως προς τις μετακινήσεις.

Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανασχεθεί η διάδοση της πανδημίας, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο για ένα μετριοπαθές άνοιγμα προς τα Χριστούγεννα, ενώ κρίσιμες είναι και οι αντοχές του συστήματος, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι στο κόκκινο, αλλά αν συνεχιζόταν η κατάσταση θα δοκίμαζε σύντομα τα όρια του.

Οι συσκέψεις χθες, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ήταν αλλεπάλληλες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο κυβερνητικό επιτελείο βρέθηκαν ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε μακρά συνεργασία με τον υφυπουργό Επικρατείας Ακή Σκέρτσο και τους γενικούς γραμματείς των παραγωγικών υπουργείων, μιας και η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει και σειρά αντίμετρων για παραγωγικές δραστηριότητες που θα μπουν στον πάγο το επόμενο διάστημα με τους νέους περιορισμούς.

Ως προς την εστίαση που, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, είναι μαζί με τις αθλητικές δραστηριότητες και τις εστίες συνωστισμού ένας από τους βασικούς λόγους εξάπλωσης της πανδημίας, στο τραπέζι του πρωθυπουργού είναι δύο εισηγήσεις. Η πρώτη και πιο σκληρή αφορά το κλείσιμο της εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, αφήνοντας μόνο την επιλογή του take away για καφετέριες και εστιατόρια. Από εκεί και πέρα, η άλλη εναλλακτική στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ωραρίου. Χθες, σε μια μακρά συνεδρίαση, οι λοιμωξιολόγοι έτειναν προς την πρόταση για λουκέτο στις 21:30 στα καταστήματα εστίασης και, συνακόλουθα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00. Εφόσον προκριθεί η δεύτερη και πιο ήπια εναλλακτική, μπορεί η ώρα που θα μπαίνει λουκέτο να αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω π.χ. στις 22:00 και η απαγόρευση κυκλοφορίας να τίθεται σε ισχύ από τις 22:30 ή τις 23:00.

Από εκεί και πέρα, ένα από τα μέτρα που εξετάστηκαν ήταν οι περιορισμοί σε επίπεδο μετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα, ιδίως για τις πορτοκαλί περιοχές, όπως π.χ. η Αττική. Το σενάριο που προκρίνεται είναι να μην μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στο ωράριο κυκλοφορίας, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως θα έρθει νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και στις περιοχές που είναι «κίτρινες», ήτοι στο επίπεδο 2, ή ενδεχομένως και σε όλη τη χώρα, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς οικονομικό κόστος, το οποίο εξυπηρετεί την ανάσχεση της διάδοσης του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για τις «πορτοκαλί» και τις «κίτρινες» περιοχές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, ενώ το σχέδιο θα έχει διάρκεια ως τις 30 Νοεμβρίου σε πρώτη φάση. Σήμερα το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει τις λεπτομέρειες σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα, ενώ είναι σαφές ότι η επιλογή του πρωθυπουργού κινείται στις ράγες των ανακοινώσεων που έκαναν μόλις προχθές, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν για νέους περιορισμούς σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider