Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής τα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής τα ελληνοτουρκικά
Επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να δείξει πως η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις υπό το πρίσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι μόνο ως ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να στέκονται σε «τεντωμένο σχοινί» και η Αθήνα επιδιώκει να ισχυροποιήσει το διπλωματικό τείχος και τις διεθνείς της συμμαχίες έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στην Κύπρο στέλνοντας εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής που έχει θέμα την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Επιδίωξη του Πρωθυπουργού είναι να δείξει πως η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις υπό το πρίσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι μόνο ως ελληνοτουρκικό ζήτημα κι αυτό θα αναφέρει ξανά σήμερα στην εισήγησή του. Η προσπάθεια αυτή του Πρωθυπουργού γίνεται μέσα σε μια συγκυρία όπου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Άγκυρα και δεν θα ήθελαν να δουν τα πράγματα πάντως να φτάνουν στα άκρα, ενώ έχει γίνει σαφές από την Γερμανική πλευρά ότι δεν επιδιώκει στην παρούσα φάση να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, που θα είχαν αντανάκλαση και στη Γερμανική οικονομία.

Ελλάδα και Κυπρος πάντως συντονίζουν τις ενέργειες τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε στη Λευκωσία με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα, την οποία χαρακτήρισε ταραξία για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. “Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, επιβεβαιώνει την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της”, είπε ο κ. Δένδιας που αναμένεται να συνεχίσει το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας το επόμενο διάστημα.

Κι ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας - κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στη Λιβύη - συνεχίζει να απορρίπτει τη νομιμότητα της συμφωνίας με το Κάιρο. “Δεν έχει καμία ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Αυτή η συμφωνία είναι εναντίον του λαού της Αιγύπτου και όπως έχουν αντιληφθεί κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες στη λογική συμπεριφορά. Κι όλοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα φτάσουν πουθενά με τη διαστρέβλωση των γεγονότων. Oι εργασίες μας συνεχίζονται κανονικά εκεί”, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσουν την ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, την ώρα πάντως που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ιστοικό χαμηλο, έχοντας χάσει από την αρχή του 2020 το 20% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα κινείται σταθερά πάνω απο τα 7,3 ανά δολάριο, με τους αναλυτές να προβλέπουν ακόμη πιο ζοφερό το μέλλον του. Ο Ταγιπ Ερντογαν αναμένεται να καλέσει σε έκτακτη σύσκεψη το οικονομικό επιτελείο του μέσα στην εβομάδα, την ώρα που η αντιπολίτευση ασκεί σφοδρή κριτική απέναντι στον ίδιο αλλά και στον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών, Αλ Μπαϊράκ.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider