Προετοιμάζεται για κάθε «σενάριο κορονοϊού» η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προετοιμάζεται για κάθε «σενάριο κορονοϊού» η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προβληματίζεται για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων και προετοιμάζει μέτρα για κάθε σενάριο. 

Ισχυρός προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα της χώρας και ειδικά στον Προμαχώνα, με αλλεπάλληλα κρούσματα να διαπιστώνονται καθημερινά, έστω και αν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων με νοσηλείες ασθενών σε ΜΕΘ. Άλλωστε, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 κρούσματα, εκ των οποίων 24 στις πύλες εισόδου της χώρας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το καθημερινό υψηλό σερί των εισαγόμενων κρουσμάτων. Όπως διαπιστώνουν, δε, στην κυβέρνηση δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στα αεροδρόμια, όπου τεστ γίνονται, αλλά τα καταγραφόμενα κρούσματα είναι ελάχιστα, παρά μόνο στα χερσαία σύνορα του Προμαχώνα.

Διόλου τυχαία δεν ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το θέμα. «Πρέπει να τηρούμε με μεγαλύτερη συνέπεια τα περιοριστικά μέτρα. Τώρα που καλούμαστε να είμαστε σε εγρήγορση, παρατηρώ φαινόμενα χαλάρωσης που θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Στον τουρισμό θα είναι αυστηροί, ιδίως για την προστασία των εργαζομένων» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η εγρήγορση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πριν από ένα μήνα τώρα γνωρίζουμε ότι, από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα μας, θα υπάρχουν και κάποια κρούσματα». Κατά πληροφορίες, τις επόμενες μέρες, θα ενταθούν οι έλεγχοι και σε καταστήματα εστίασης, αλλά και σε ΜΜΜ, καθώς εκεί παρατηρείται σχεδόν…εξαέρωση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό την κατάσταση στα Βαλκάνια, καθώς πέραν της Σερβίας η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και στη Βουλγαρία και, εν συνεχεία, και στη Ρουμανία. Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν μια σειρά μέτρων για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση για παράταση του «κλεισίματος» της Σερβίας που εκπνέει, σε αυτή τη φάση, στις 15 Ιουλίου. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, όμως, την καθιστά εμφανώς ακατάλληλη ως πηγή τουρισμού, παρά τον προβληματισμό των επιχειρηματιών του τουρισμού στη Βόρειο Ελλάδα. Ευρύτερος προβληματισμός υπάρχει για τα χερσαία σύνορα στον Προμαχώνα, όπου δεν αποκλείεται να ενταθούν τα τεστ, σε πρώτη φάση. Άλλωστε, όπως εξηγούν πηγές, πρέπει να υπάρχει μια συνολική εικόνα για κρούσματα/τεστ σε βάθος ορισμένων ημερών, προκειμένου να ληφθούν νεότερες αποφάσεις.

Ευρεία τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Με αντικείμενο την κατάσταση στα σύνορα, παράλληλα, θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι μια ευρεία τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης στις πύλες εισόδου της χώρας και τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα, καθώς η χώρα ανοίγει μεν, αλλά οι εστίες αναζωπύρωσης του ιού πολλαπλασιάζονται. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας κι ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά. Στοιχεία της λειτουργίας του συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας θα δώσει ο κ. Δρακόπουλος. Το σύστημα, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Δρακόπουλος είναι το περίφημο PLF που «καθοδηγεί» τις ελληνικές αρχές ως προς τη δειγματοληψία, το οποίο μέχρι στιγμής κρίνεται επιτυχημένο. Η ανησυχία, όμως, επιτείνεται όσο στις πύλες εισόδου και ειδικά στον Προμαχώνα εμφανίζονται κρούσματα με σταθερή ροή.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider