Τσίπρας: Στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία
Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άλεξης Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, για τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άφησε την συναίνεση και τους χαμηλούς τόνους που χρησιμοποίησε το πρώτο διάστημα του ξεσπάσματος της πανδημίας στη χώρα μας και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα.

Τα voucher των επιστημόνων, οι αποφάσεις για την εργασία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα «δωράκια», όπως χαρακτηρίστηκαν σε ΜΜΕ και ημέτερους ήταν ορισμένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στο ΕΣΥ «υπενθυμίζοντας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη την «απαξιωτική», όπως σημειώθηκε στάση που είχε για το δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα μίλησε για την στήριξη του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα βήματα ώστε αν υπάρξει δεύτερο κύμα επιδημίας, να βρει τη χώρα μας προετοιμασμένη.

«Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Και μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την πρόσληψη 4.000 μόνιμων γιατρών.

«Αλλά τι κάνατε και σε ότι αφορά τα τεστ; Τι κάνατε για να προετοιμάσετε μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα;» ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καταθέτοντας σχετικό πίνακα που δείχνει πως η Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., μόλις πάνω από την τελευταία Βουλγαρία.

«Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά, στην πιο κρίσιμη φάση» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος ούτε να παριστάνω τον ειδικό. Αλλά μιλάω κι εγώ, όπως όλοι μας, με επιστήμονες. Και οφείλω να μεταφέρω την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία. Και είναι η αίσθηση της ανασφάλειας.

Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν.

Ιδίως η σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή σας, πως μέχρι τώρα πετύχαμε ό, τι πετύχαμε, χάρη στη μεγαλοψυχία σας να εμπιστευτείτε τους πολίτες. Αλλά από δω και στο εξής η ευθύνη γίνεται ατομική. Ανήκει δηλαδή αποκλειστικά σε αυτούς. Το ακριβώς αντίθετο θα έπρεπε να εκπέμψετε.

Ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους, εξάντλησαν τη δική τους ευθύνη, και εξαντλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα. Και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας και της κυβέρνησης, να πράξουν το δικό τους καθήκον» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απόφαση για άνοιγμα των σχολείων ρωτώντας: «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση;»

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία» σημείωσε.

«Προχτές μιλούσατε για δεκαπέντε λεπτά, αλλά αρκεστήκατε απλώς στην ταυτολογία ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος.

Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή.

Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά.

Μόνο μας είπατε δική σας η ευθύνη» σημείωσε.

Στρατηγική να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε στην συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία. «Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο» είπε, ενώ μίλησε και για «Ευκαιρία, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν τους ιδιώτες της υγείας, τους μεγάλους εργοδότες και τους ισχυρούς φίλους σας. Όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ, που τις υποδείξεις του εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια. Έχοντας δίπλα σας στο Μαξίμου τον πρώην διευθυντή του. Και που ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ, σημειώνοντας μιλώντας για την «ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού» και σημειώνοντας πως δόθηκαν «ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία, χωρίς διαφάνεια, 20 εκ σε ΜΜΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην «πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων». «Νομοθετήσατε την εκ περιτροπής εργασία για να κάνετε πράξη το μισή δουλειά – μισός μισθός. Και αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» σημειώνοντας πως:

«Η Γερμανία κάνει παρεμβάσεις ύψους άνω του 50% του ΑΕΠ.

Η Γαλλία άνω του 25 % του ΑΕΠ

Η Ιταλία 40% του ΑΕΠ

Και η Ελλάδα 3,5%» και ζήτησε την ακύρωση αυτής της «ολέθριας τακτικής».

«Μιλήσατε πάλι για Λεφτόδεντρα, αναφερόμενος στο σχέδιο μας» είπε ο κ. Τσίπρας. «Αλήθεια στη σύνοδο κορυφής που οι χώρες του Νότου ζητούν σημαντική ενίσχυση που φτάνει το 1,5 τρις ευρώ η δική σας στάση ποια είναι; Λέτε πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;» αναρωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε στο μαξιλαράκι ασφαλείας κι αναφερόμενος στην ύφεση σημείωσε: «Ο κ. Στουρνάρας προβλέπει 4%, ενώ οι εκτιμήσεις των ξένων οικονομικών οίκων είναι πως θα ξεπεράσουμε το 10% ύφεση λόγω του τουρισμού που φτάνει στο 20% του ΑΕΠ μας. Είχατε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και 15% πρόβλεψη για φέτος: κοντεύουμε το 40%. Θα κάνετε αυτοδυναμία στην ύφεση» σημείωσε.

«Απαντήστε για τα voucher»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε για μία ακόμη φορά εξηγήσεις για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων σημειώνοντας: «Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Όσο δε τη δίνετε απάντηση, αλλά κρατάτε τον κο Βρούτση, είναι σα να παραδέχεστε εμμέσως τη συμμετοχή σας σε όλον αυτόν το σχεδιασμό» τόνισε.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider