Χαρδαλιάς: Μέχρι τις 6 Απριλίου θα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδαλιάς: Μέχρι τις 6 Απριλίου θα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

Στην εξειδίκευση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής.

«Ο χρόνος δεν μετριέται με μέρες αλλά με ώρες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί και αφορά σε όλη την επικράτεια», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στα μέτρα, επεσήμανε ότι η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για:

-μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες
-μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό
-μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών
-μετάβαση σε τράπεζα
-κίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη
-μετάβαση σε τελετή
-σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά (ή με κατοικίδιο) ή ανά δύο άτομα τηρώντας απόσταση 1,5 μέτρου
-εφάπαξ μετάβαση σε χώρο κατοικίας
-σε κάθε όχημα επιτρέπεται να επιβαίνουν ο οδηγός και έως ένα άτομο με κάποιες εξαιρέσεις (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία κλπ)

Τα απαραίτητα έγγραφα και τα πρόστιμα

Οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Δύο τύποι εγγράφων θα χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω σκοπούς:

-Βεβαίωση τύπου Α για μετακινήσεις εργαζομένων με υπογραφή εργοδότη ή από τον ίδιο εργαζόμενο αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία

-Για άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε καταστήματα κλπ και για κάθε μεμονωμένη κίνηση), οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν την βεβαίωση τύπου Β

Ακόμη, από Δευτέρα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή σε πάρκα, χώρους άθλησης, μαρίνες, άλση και παιδικές χαρές.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα μετακινούνται με περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα κινούνται αλλά με μέγιστο αριθμό επιβαινόντων τα δύο άτομα.

«Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν αλλά λειτουργούν υπό το αυστηρό πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διευκρινίσεις για όσους θα μεταβούν στις εργασίες τους την Δευτέρα

Όσον αφορά στους πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους, αύριο Δευτέρα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι για να πάνε θα χρειαστούν μόνο τη συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση αλλά για να αποχωρήσουν από την εργασία τους και να επιστρέψουν στην οικία τους θα πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη.

Πρόστιμα για όσους δεν τήρησαν την καραντίνα

Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 13 παραβάτες οι οποίοι δεν τήρησαν την καραντίνα. Σε 222 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε άτομα που είχαν τεθεί σε καραντίνα λόγω ταξιδιωτικού ιστορικού ή άλλου, βρέθηκαν 13 παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ ενώ ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider