Ποιους επιχειρηματίες βλέπει στο Παρίσι ο Μητσοτάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιους επιχειρηματίες βλέπει στο Παρίσι ο Μητσοτάκης
Οι κ. Μητσοτάκης και Λε Μερ συζήτησαν σε πολύ θερμό κλίμα για αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό των πλεονασμάτων.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ στο Νταβός επαναβεβαίωσε τη θετική προαίρεση της Γαλλίας για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Η χθεσινή έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου, της Bundestag, που περιγράφει τα τουρκολιβυκά μνημόνια ως άκυρα και έχοντα καμία νομική ισχύ, συνδυαστικά με το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και πρόεδρο του CDU, Αννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, προκάλεσαν συζητήσεις. Από τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός, όμως, προκύπτει και μια σημαντική είδηση: το γαλλικό νεύμα μέσω του Γαλλου υπουργού Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ για την υπόθεση των πλεονασμάτων.

Οι κ. Μητσοτάκης και Λε Μερ συζήτησαν σε πολύ θερμό κλίμα και στα Γαλλικά για αρκετά θέματα. Αυτό που τέθηκε, βεβαίως, ήταν αυτό των πλεονασμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να πετύχει χαμηλότερο στόχο για πλεόνασμα για το 2021, προκειμένου να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα πρέπει να έχει τελεσφορήσει ως τις αρχές του θέρους, όταν και θα προκύψουν τα οριστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία φέτος. Εικόνα, πάντως, θα υπάρχει και από τα οικονομικά αποτελέσματα του Απριλίου που ανακοινώνει η Eurostat.

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο κ. Λε Μερ και γενικά η Γαλλία αντιμετωπίζει θετικά το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων, ιδίως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πραγματικές μεταρρυθμίσεις και η χώρα περνά «άνετα» τα τεστ των θεσμών. Συνεπώς, η Γαλλία είναι μια από τις συμμάχους χώρες στο αίτημα αυτό, κάτι που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί και στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξηγήσει στον κ. Μακρόν τη στρατηγική του ήδη από το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο στο Παρίσι, και είχε αποσπάσει το «κλείσιμο του ματιού» του Γάλλου προέδρου, εφόσον τηρηθούν όλες οι προ»υποθέσεις.

Θετική στον λεγόμενο smoothing mechanism η Γαλλία

Η Γαλλία είναι θετική και στον λεγόμενο smoothing mechanism, το ελληνικό αίτημα, δηλαδή, να μεταφέρονται στο επόμενο δημοσιονομικό έτος χρήματα που περισσεύουν από το προηγούμενο και έτσι να μειώνεται κάπως ο στόχος για το πλεόνασμα. Για παράδειγμα, από το 2019 έχουν μείνει αδιάθετα κάτι περισσότερο από 500 εκ. που δεν διατέθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα. Αν επιτευχθεί αυτό στο Eurogroup, τότε τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προσμετρηθούν στο τρέχον έτος και να χαμηλώσει έστω και ελαφρώς ο δημοσιονομικός πήχης.

Ενδιαφέρον σε αυτή τη συζήτηση έχει και η χθεσινή τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ στο Νταβός, η οποία, σε μια αποστροφή της ομιλίας της, περιέγραψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν πρωθυπουργό «ο οποίος κάνει εντατικές μεταρρυθμίσεις» και, άρα, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας του. Με δεδομένο ότι η Γερμανία πάντα έθετε στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της τις μεταρρυθμίσεις και την ανταγωνιστικότητα, η αποστροφή Μέρκελ θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο ευρύτερο περιβάλλον.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ήδη κλείνονται επενδυτικά ραντεβού. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μια διευρυμένη συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είτε έχουν παρουσία στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν. Αναμένεται να συμμετάσχουν περί τα 20 στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους εκπρόσωποι της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, της L’ Oreal και του ενεργειακού κολοσσού EDF.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider