Tο «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tο «στοίχημα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και θεωρείται βέβαιο πως θα ψηφίσει κατά οποιουδήποτε σχεδίου φέρει η Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν από τα πρώτα θέματα που η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε στο προσκήνιο, όταν ανέλαβε στην εξουσία και το θέμα αυτό αναμένεται να φέρει άλλη μια μεγάλη κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσιάζει αύριο από τη Βουλή, όταν και αναμένεται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα στείλει το μήνυμα που θέλει στον πρωθυπουργό κι αυτό είναι πως οι επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική θα φέρουν στη διακυβέρνηση μια προοδευτική συμμαχία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ήδη στο ζήτημα αυτό απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, στην συνεδρίαση της Τρίτης επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο και οι προγραμματικές του θέσεις δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Και επειδή αυτό το γνωρίζει, επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής λύσης των συσχετισμών που θα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές, μιλά διαρκώς για διπλές εκλογές. Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες όσον αφορά τον εκλογικό νόμο και θεωρείται βέβαιο πως θα ψηφίσει κατά οποιουδήποτε σχεδίου φέρει η Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα δεν είναι απόλυτα βέβαιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ή θα δηλώσει «παρών» στο νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, με τη δεύτερη επιλογή να φαίνεται και η πιο πιθανή. Από την Κουμουνδούρου επιμένουν πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κρατήσει το διαπραγματευτικό όπλο της αμυντικής συνεργασίας, προκειμένου να πιέσει για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά.

Η νέα πρόεδρος απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατούσε χθες στον ΣΥΡΤΙΖΑ μετά την πανηγυρική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως επισήμαιναν από την αξιωματική αντιπολίτευση: «η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική περίπτωση και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την εκλογή της για όλα όσα και η ίδια έχει υποστηρίξει: την δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο της. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει σημαντικά ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανάχωμα στη μισαλλοδοξία και τον λαϊκισμό που η ΝΔ καλλιέργησε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους».

Παράλληλα τόνιζαν πως «η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας. Με τη δύναμη αυτών των ιδεών θα πορευτούμε. Τη δύναμη αυτών των ιδεών θέλουμε να μετατρέψουμε σε προωθητική δύναμη τόσο για μας όσο και για την ελληνική κοινωνία, καθιστώντας τες ξανά πλειοψηφικές».

Στην Ηλεία ο Τσίπρας την επόμενη εβδομάδα

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνονται στο αντιπολιτευτικό τους έργο, καθώς στη Βουλή δίνεται «μάχη» για τα σημαντικά νομοσχέδια που κατατίθενται από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως παράλληλα συνεχίζονται οι εσωτερικές διεργασίες που αφορούν την διεύρυνση του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει και τις περιοδείες του στην επικράτεια ο Αλέξης Τσίπρας, όπως άλλωστε αποφασίστηκε και στο πολιτικό συμβούλιο που είχε συνεδριάσει πριν από λίγο καιρό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην Ηλεία την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από την εγγραφή των μελών καθώς εκτιμάται πως στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει έχοντας υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των φίλων του.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider