«Μήνυμα» Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα η συνάντηση με τον Χαλίφα Χάφταρ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μήνυμα» Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα η συνάντηση με τον Χαλίφα Χάφταρ
H Ελλάδα θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας στο Βερολίνο και, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τη χώρα μας, επιδιώκει να είναι παρούσα «δι’ αντιπροσώπων». 

Περίπου μισή ώρα διήρκησε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Λίβυο στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά ήταν αρκετή για να περάσει τα «μηνύματα» του Έλληνας πρωθυπουργού προς το Βερολίνο και την Τουρκία.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ κατά την προσέλευσή του στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα

H Ελλάδα θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας στο Βερολίνο και, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε ως το τέλος και δεν συμπεριέλαβε τη χώρα μας, επιδιώκει να είναι παρούσα «δι’ αντιπροσώπων».

Υπό αυτό το πρίσμα, η έλευση Χαφτάρ στην Αθήνα 48 ώρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη συνιστά ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το Βερολίνο, όσο και προς την Άγκυρα, με δεδομένες και τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι, όχι μόνο θα στείλει στρατό στη Λιβύη, αλλά προσεχώς, εντός των ερχόμενων δύο μηνών, θα στείλει πλοίο για γεωτρήσεις στην περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Δένδιας: Ο Χάφταρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις της Ελλάδος

Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις τής Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να αναγνωρίσει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων Τουρκίας- Λιβύης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τη Λιβύη ενόψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου στην οποία δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας με την πρόσκληση του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ σε ελληνικό έδαφος, με τον Λίβυο αξιωματούχο, δυο μέρες πριν τη μετάβασή του στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, έφτασε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης.

Η Αθήνα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης και προσπαθεί μέσω της επίσκεψης του στρατηγού Χαφτάρ στην Αθήνα να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελός της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider