Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα μέσω Χαφτάρ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Άγκυρα μέσω Χαφτάρ
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει όλα τα πιόνια της στη διπλωματική σκακιέρα.

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει τις διπλωματικές κινήσεις με την αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα και στέλνει μηνύματα σε Βερολίνο και Άγκυρα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας με την πρόσκληση του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ σε ελληνικό έδαφος, με τον Λίβυο αξιωματούχο, δυο μέρες πριν τη μετάβασή του στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, έφτασε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει όλα τα πιόνια της στη διπλωματική σκακιέρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Reader.gr, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες να αναλάβει πρωτοβουλίες σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο με φόντο τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς ήδη από το Σαββατοκύριακο ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει. Η Αθήνα, όμως, περίμενε τις τυπικές ανακοινώσεις, τόσο για την ημερομηνία της Διάσκεψης όσο και για τη λίστα των συμμετεχόντων-στην οποία από χθες προσετέθη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνεπώς, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Λίβυους της πλευράς Χαφτάρ, ενώ ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με τον Ακίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο της Λιβυκής Εθνοσυνέλευσης. Η έλευση Χαφτάρ αποφασίστηκε πριν από λίγες μέρες, δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν, όμως, για προφανείς λόγους ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί στη Βεγγάζη προ εβδομάδων. Ο κ. Χαφτάρ, όμως, έρχεται στην Αθήνα για συναντήσεις με τον κ. Δένδια, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας, λίγες μέρες μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση με Λαβρόφ-Τσαβούσογλου-Σαράζ στη Μόσχα και δύο μέρες πριν βρεθεί στο Βερολίνο, όπου επιδιώκεται να βρεθεί λύση στον Λιβυκό Εμφύλιο με κατάπαυση πυρός.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας στο Βερολίνο και, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε ως το τέλος και δεν συμπεριέλαβε τη χώρα μας, επιδιώκει να είναι παρούσα «δι’ αντιπροσώπων». Υπό αυτό το πρίσμα, η έλευση Χαφτάρ στην Αθήνα 48 ώρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη συνιστά ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το Βερολίνο, όσο και προς την Άγκυρα, με δεδομένες και τις προειδοποιήσεις Ερντογάν ότι, όχι μόνο θα στείλει στρατό στη Λιβύη, αλλά προσεχώς, εντός των ερχόμενων δύο μηνών, θα στείλει πλοίο για γεωτρήσεις στην περιοχή ανοιχτά της Κρήτης.

Η επιστολή στη Μέρκελ και το βέτο

Με την αιφνιδιαστική έλευση Χαφτάρ στην Αθήνα, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες της περιοχής ότι δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, αναμένοντας τις εξελίξεις και τις αποφάσεις. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ, ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη μια σκληρή επιστολή που της απέστειλε, επεξηγώντας γιατί είναι λανθασμένη η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αποκλείσει από τη Διάσκεψη της Κυριακής την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συμφωνία για τη Λιβύη, η οποία δεν θα αναγνωρίζει ότι το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι νομικά άκυρο και χωρίς καμία ισχύ. Έβαλε, δε, το όπλο του «βέτο» στο τραπέζι, ήδη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αν καταστεί αναγκαίο, σε περίπτωση που τέτοιο σχέδιο συμφωνίας φτάσει στα ευρωπαϊκά όργανα προς κύρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, προκειμένου να αναγνωριστεί το παράτυπο των Μνημονίων αυτών, χωρίς απλώς να επαφίεται στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider