Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Ερντογάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσφυγικό και Κυπριακό στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η ατζέντα είναι υπό διαμόρφωση, οι δυο άνδρες πάντως αναμένεται να ανοίξουν μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων.

Το τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα είναι το πρώτο των δυο ηγετών μετά την εκλογή Μητσοτάκη. Η ατζέντα είναι υπό διαμόρφωση, οι δυο άνδρες πάντως αναμένεται να ανοίξουν μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 24 ή στις 25 Σεπτεμβρίου, όπου οι δυο ηγέτες θα μεταβούν για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δυο πλευρών είναι τεταμένες, λόγω της Τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στον απόηχο των απειλών Ερντογάν στην Ευρώπη με αφορμή το προσφυγικό.

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν για την πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και τα θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να διακρίνει την προσπάθεια της Άγκυρας να τορπιλίσει την διαδικασία.

«Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτοί στη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Και, επίσης, είναι ανοιχτός σε διάλογο με όλες τις χώρες, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ατζέντα ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Θα περιμένετε λίγες ημέρες για την πλήρη ατζέντα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Μετά πάντως το φιάσκο της προηγούμενης επίσκεψης Ερντογάν επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να είναι προσεκτική, για αυτό και επιλογή της Νέας Υόρκης. Άλλωστε είθισται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης να γίνονται τέτοιες συναντήσεις που δεν ενέχουν μεγάλο ειδικό βάρος. Η Αθήνα είναι πάντως σε κοινή γραμμή με τη Λευκωσία που αποκλείει την επανέναρξη των συνομιλιών εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. «Εάν δεν τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, δεν υπάρχει περίπτωση κάτω από τις απειλές των κανονιοφόρων να προσέλθεις, να παρακαθήσεις σε διαπραγματεύσεις και να αναμένεις ότι είναι δυνατόν να έχεις ένα αποτέλεσμα που θα γίνει αποδεκτό και από τις δυο κοινότητες», δήλωσε χθες (ΤΑ ΝΕΑ) ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά και τους Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider