Νομοθετική πρωτοβουλία «αλά γαλλικά» με στόχο την επιστροφή των κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό, ετοιμάζει η κυβέρνηση, εξετάζοντας ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για τα κεφάλαια που βγήκαν από τη χώρα χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Σε ομιλία του στο συνέδριο με τίτλο «Capital + Vision 2015 – Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, εξήγγειλε την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου φορολόγησης των κεφαλαιακών εκροών στο πλαίσιο του στόχου για πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα που προβλέπεται από την τριετή συμφωνία.

«Από τη διαφυγή του ΦΠΑ, το κράτος ζημιώνεται 7,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Από τα λαθραία καύσιμα γύρω στα 5 δισ. το χρόνο. Από το λαθρεμπόριο καπνών κοντά στα 800 εκατομμύρια Ευρώ. Από το παραεμπόριο περίπου 7 δισ. ευρώ. Εάν προσθέσουμε αυτά τα μεγέθη, αγγίζουμε σε ποσά που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ το χρόνο, την ώρα που ψάχνουμε 400 εκατ. ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ εκπαίδευσης ή ΦΠΑ ισοδύναμα για το ΦΠΑ των νησιών».

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αφαίμαξη των ελληνικών δημοσίων εσόδων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι σαφής και ανυποχώρητη η οδηγία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και για την πάταξη της διαφθοράς», σημείωσε.