Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και τη λήψη μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), χαρακτηρίζοντας ως «ψίχουλα» το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που ανακοινώθηκε χθες.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η φετινή επιδότηση ανά λίτρο θα είναι μειωμένη στα 25 λεπτά, από 35 λεπτά του ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ θα ισχύσουν νέα αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αποσαφήνισε ότι για να είναι κάποιος επιλέξιμος για το επίδομα θέρμανσης, το ετήσιο συνολικό εισόδημάτου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ετησίως για τους άγαμους και τις 20.000 για τους έγγαμους, ενώ για κάθε παιδί θα προστίθεται το ποσό των 2.000 ευρώ. Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους. 

Ακόμα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι για τις δηλώσεις που θα γίνουν μέχρι τέλους του έτους, το επίδομα θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου ενώ εκείνες που θα κατατεθούν έως τέλη Μαΐου 2016, το επίδομα θα τους καταβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

Η ομοσπονδία αναφέρει ότι «η  κυβέρνηση για μια ακόμη φορά φάνηκε ασυνεπής προς τους καταναλωτές στους οποίους υποσχέθηκε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης για όλους και ιδίως για τους οικονομικά χειμαζόμενους από τα μέτρα και την κρίση. Ούτε οι προεκλογικές διακηρύξεις της, ούτε οι διαβεβαιώσεις υπουργών της ότι θα μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τηρήθηκαν».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι  έχει μειωθεί δραματικά  το ήδη ισχνό επίδομα θέρμανσης , το οποίο απέχει ακόμη περισσότερο από την κάλυψη ελαχίστων βασικών αναγκών για θέρμανση. Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση επιδότησης των νοικοκυριών με «ψιχία».

«Ως κλάδος άμεσα δεμένος με την κοινωνία και τους καταναλωτές, δεν θα συνεργήσουμε σε νέα εγκλήματα, όπως δεν συνεργήσαμε ποτέ. Η μόνη λύση είναι η άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον χαμηλό συντελεστή που ίσχυε πριν τις αυξήσεις», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.