Ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του θέματος των κόκκινων δανείων στην πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο κυβερνητικές πηγές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή.

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόκκινα δάνεια να μεταφερθούν το 2016 κατά την πρώτη αξιολόγηση», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, η υλοποίηση της οποίας ξεκλειδώνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Το θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων  βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 7 περίπου το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτή είναι και η κρισιμότερη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθώς από την έκβασή της θα κριθεί και η συμφωνία.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το κυπριακό και διεκδικεί να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σχετικά με τα επίπεδα προστασίας και τα δικαιώματα των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων θα μεταφέρονται στις εταιρείες διαχείρισης, η κυβέρνηση ζητά να υπάρξει ρητή αναφορά πως τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι δανειολήπτες των τραπεζών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που το δάνειο τους μεταβιβαστεί.

Συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με Στουρνάρα

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης είχαν νωρίτερα την Πέμπτη συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νομοσχέδιο για την πώληση των κόκκινων δανείων στα ξένα funds, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθοριστικό ρόλο στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Κατά τις πληροφορίες το νομοσχέδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Κώδικα Δεοντολογίας, τον οποίον πρόσφατα έχει αναθεωρήσει η ΤτΕ.