Στις ελληνικές αρχές η λίστα της «Ρηνανίας» με 10.588 καταθέτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ελληνικές αρχές η λίστα της «Ρηνανίας» με 10.588 καταθέτες

Δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008 διαβίβασε η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα σημαντικότατα στοιχεία που θα εξετασθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε πως ο έλεγχος της λίστας θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα. «Αυτό που δεν θα γίνει είναι να μείνει αυτή η λίστα για τρία χρόνια στο συρτάρι όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε και αποσαφήνισε πως θα υπάρξει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, ειδικό λογισμικό και συνεργασία όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Δικαιοσύνης , ώστε να παραχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως σε πολλούς εκ των καταθετών εξωτερικού θα δοθεί η δυνατότητα με το νέο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων να δηλώσουν τα χρήματα. «Θα είναι η τελευταία φορά που θα μπορούν να το κάνουν αυτό», τόνισε, ενώ ερωτηθείς για το εάν έχει αποφασισθεί ο συντελεστής φορολόγησης των καταθέσεων που θα αποκαλυφθούν απήντησε αρνητικά.

«Εγώ προτιμάω να μιλώ με νούμερα και αποτελέσματα. Θα βγούνε σίγουρα μεγάλα ποσά», απάντησε ο κ. Αλεξιάδης όταν ρωτήθηκε για τα ποσά που θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο από τις εν λόγω καταθέσεις. Εκτίμησε δε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ. «Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία», επεσήμανε

Ερωτηθείς σχετικά με τα ποσά που έχει εισπράξει το Δημόσιο από τις πέντε λίστες που έχει στην κατοχή του απάντησε ότι οι λίστες είναι πολύ περισσότερες από πέντε. «Έχουμε εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουμε το έλεγχο.Να ξέρετε πως αυτός ο έλεγχος το 2016 θα γίνει πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός», σημείωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της λίστας και για αν όλοι όσοι περιλαμβάνονται σε αυτή είναι φοροφυγάδες δήλωσε:«Για το περιεχόμενο της λίστας δεν ξέρω τίποτα παραπάνω από εσάς και ούτε θέλω να μάθω. Δεν είναι δουλειά της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μάθει το περιεχόμενο της λίστας, αλλά να συντονίσει την προσπάθεια ώστε φοροφυγάδες και λαθρέμποροι να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider