Εκταμιεύονται τα 12 δισ., κλειδώνουν τα prior actions

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκταμιεύονται τα 12 δισ., κλειδώνουν τα prior actions

Θέμα λίγων ωρών θεωρείται πλέον η επίσημη έγκριση από την πλευρά των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να ανάψουν το πράσινο φως για τη χορήγηση στην Αθήνα της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Προηγήθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις σε επίπεδο Euro Working Group και πλέον όλες οι διαδικασίες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας έχουν δρομολογηθεί. Η έγκριση της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ από τον ESM και το Eurogroup είναι πλέον τυπική διαδικασία.

H Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το πρώτο πακέτο μέτρων που είχε συμφωνηθεί, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

«Το Euroworking Group συμφώνησε ότι οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων που είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Dijsselbloem πρόσθεσε ότι ο ESM θα εξετάσει κατά περίπτωση και τη διάθεση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το δυσκολότερο ωστόσο κομμάτι των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι η οριστικοποίηση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, η κάλυψη των οποίων ξεκλειδώνει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει καταγράψει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση οριστικοποίησης της δεύτερης λίστας, δεδομένου ότι σε δύο εβδομάδες οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα.

Ο χρόνος πιέζει και όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει επισήμως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider