Αθροιστική ανάπτυξη 9,7% την επόμενη διετία προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθροιστική ανάπτυξη 9,7% την επόμενη διετία προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Άλφρεντ Κάμερ παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, κατά την πανδημία και μετά από αυτή. 

Ανάπτυξη 4,1% το 2021 και αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 5,6% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτιμώντας πως οι επιχορηγήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ 2021 -2023 θα στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ παρουσίασε σήμερα σε ενημέρωση Τύπου τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου κατά την πανδημία και μετά από αυτή.

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 8,3% εφέτος στην ευρωζώνη και ανάπτυξη με ρυθμό 5,2% το 2021 και 3,1% το 2022.

Η ανάλυση του Ταμείου λαμβάνει υπόψη το πρόσφατα εγκεκριμένο Ταμείο Ανάκαμψης «Επόμενη γενιά ΕΕ» ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισ. ευρώ θα αποτελούν επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις προβολές του ΔΝΤ κατά μέσο όρο, τα μέλη της ΕΕ αναμένεται να λαμβάνουν 0,6% του ΑΕΠ ετησίως σε επιχορηγήσεις την περίοδο 2021-2023.

Ωστόσο, για την περίπτωση της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Πορτογαλίας, οι εκταμιεύσεις προβλέπεται να φτάσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.

Τα 390 δισ. ευρώ προβλέπεται να δαπανηθούν κατά τη διάρκεια 2021-2024, με τη μέγιστη χρήση να γίνεται στην τριετία 2022-2023.

Η ανάλυση του ΔΝΤ υποθέτει ότι περίπου το 50% αυτών των κεφαλαίων θα ενισχύσει τα δημόσια επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και περίπου το 25% θα χρηματοδοτήσει τρέχουσες δαπάνες. Το υπόλοιπο 25% εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ήδη υφιστάμενων έργων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider