ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση του προγράμματος εκτάκτων αγορών ομολόγων στα 1,25 τρισ. ευρώ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Έρχεται αύξηση του προγράμματος εκτάκτων αγορών ομολόγων στα 1,25 τρισ. ευρώ
Οι αναλυτές εκτιμούν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει την αύξηση του PEPP κατά 500 εκατ. ευρώ στα 1,25 τρισ. ευρώ, από 750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Το πρόγραμμα εκτάκτων αγορών ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε τον Μάρτιο, αναμένεται να επεκτείνει σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει την αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,25 τρισ. ευρώ. Μία τέτοια αύξηση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων ομολόγων στην ευρωζώνη αυτό το έτος, ειδικά των χωρών της περιφέρειας.

Αν και η κατανομή των αγορών κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα πρέπει να αντανακλά την οικονομική βαρύτητα της κάθε χώρας, όμως τους πρώτους μήνες στο πλαίσιο του PEPP αγοράστηκαν 37,4 δισ. ευρώ ιταλικού κρατικού χρέους -8,1 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ όσο θα υποδήλωνε το μερίδιο της χώρας στην οικονομία της ευρωζώνης- και 23,6 δισ. ευρώ γαλλικού χρέους –χαμηλότερο κατά 11,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το μερίδιο της χώρας.

Η ΕΚΤ αγόρασε επίσης ελληνικά κρατικά ομόλογα για πρώτη φορά από το 2012, σπάζοντας για πρώτη φορά τον κανόνα της κατά της αγοράς ομολόγων που αξιολογούνται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, με αγορές ύψους 4,7 δισ. ευρώ.

Πέρα από τις αναφορές στο πρόγραμμα εκτάκτων αγορών λόγω πανδημίας η ΕΚΤ αναμένεται σήμερα να επικαιροποιήσει τις οικονομικές της προβλέψεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% φέτος, ήτοι τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από πριν τη δημιουργία της ευρωζώνης προ δυο δεκαετιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider