Τελευταία ευκαιρία για επιχειρηματικό δάνειο με επιδότηση από την Αναπτυξιακή τράπεζα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελευταία ευκαιρία για επιχειρηματικό δάνειο με επιδότηση από την Αναπτυξιακή τράπεζα
Το πρόγραμμα προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για τα υπόλοιπα.

«Κλείνουν» σήμερα στις 12:00 μ.μ. οι αιτήσεις στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (http://www.etean.gr/PublicPages/HomePage.aspx) για περισσότερες πληροφορίες και νέες αιτήσεις. Ακολούθως θα πρέπει να απευθυνθούν στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται για να συνάψουν τη σύμβαση δανειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα περί τις 100.000 αιτήσεις για κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Η υπερκάλυψη του αρχικού προϋπολογισμού του ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι μεγάλη, αν και αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν στο insider.gr πως ένα 20% των αιτήσεων ανήκουν στην κατηγορία της... «φούσκας», καθώς έχουν υποβληθεί από την ίδια επιχείρηση σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια.

Τα κεφάλαια κίνησης προσφέρουν γρήγορη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να νιώθουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια θα χορηγούνται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19, δηλαδή τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ύψος κάθε δανείου μπορεί να ανέλθει έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης, ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου, ενώ ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Η υποβολή της αίτησης

Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει:

α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία.
• Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
• Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
• Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

Προϋποθέσεις λήψης και διατήρησης

• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
• Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουαρίου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί.
• Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider