Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μόλις 53.000 επιχειρήσεις μετείχαν στην πρώτη φάση - Η κυβέρνηση ανέμενε 90.000

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μόλις 53.000 επιχειρήσεις μετείχαν στην πρώτη φάση - Η κυβέρνηση ανέμενε 90.000
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα μετέχουν επιχειρήσεις που πιθανότατα δεν μετείχαν στην πρώτη φάση και πως η δανειακή στήριξη θα χορηγηθεί με κριτήριο την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Αισθητά μικρότερος τους αναμενομένου ήταν ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση για την πρώτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αρχικά η κυβέρνηση ανέμενε πως στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μετείχαν περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Τελικά μετείχαν λίγο περισσότερες από τις μισές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είπε πως περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους και μέχρι σήμερα σε 34.000 από αυτές πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους. «Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πιστωθούν και στις υπόλοιπες», τόνισε.

Ποιες επιχειρήσεις θα μετέχουν στη δεύτερη φάση

Ο υπουργός ανέφερε πως στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα μετέχουν επιχειρήσεις που πιθανότατα δεν μετείχαν στην πρώτη φάση και πως η δανειακή στήριξη θα χορηγηθεί με κριτήριο την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Άφησε δε να εννοηθεί πως η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι χρηματοδοτικά μεγαλύτερη από την πρώτη.

Όπως είπε, το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη δεύτερη φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Και για αυτές τις επιχειρήσεις τα ελάχιστα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα διαμορφωθούν ως εξής:

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.

- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.

- 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους.

- 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν ξεπέρασε το ποσό των 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider