Η πανδημία καθήλωσε τις συναλλαγές στην ελληνική αγορά ομολόγων – Μοναδικό δεκανίκι η ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πανδημία καθήλωσε τις συναλλαγές στην ελληνική αγορά ομολόγων – Μοναδικό δεκανίκι η ΕΚΤ
Σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο η έναρξη του Pandemic Emergency Purchase Programme από την ΕΚΤ ήλθε να δώσει πολύτιμη στήριξη και να μειώσει τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει τις τελευταίες εβδομάδες ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) που έχει εισαγάγει για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ωστόσο οι αγορές αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν σε όγκο με τις αγορές ομολόγων που είχαμε στο πρώτο δίμηνο του έτους. Αυτή η μεγάλη διαφορά στον όγκο των συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων μεταξύ του διαστήματος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 και Μαρτίου – Μαΐου 2020 είναι η πιο απτή απόδειξη της μεγάλης ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία και ειδικά στο πεδίο της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι αθροιστικές συναλλαγές επί των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν στο 1,27 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, στο 1,34 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, στα 998 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, στα 231 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και στα 379 εκατ. ευρώ στο διάστημα 1η- 18 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό της μεγάλης όρεξης των επενδυτών για ελληνικά assets και της βεβαιότητας πως η Ελλάδα είναι σε ενάρετη πορεία. Είναι ενδεικτικό πως το δεκαετές ομόλογο αναφοράς στις 2 Ιανουαρίου είχε απόδοση 1,48% και στις 21 Φεβρουαρίου βρέθηκε να καταγράφει απόδοση 0,919%.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Μέσα σε 26 ημέρες το δεκαετές ομόλογο βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων με αποτέλεσμα η απόδοση του από το 0,919% να εκτοξευθεί στο 4,069% στις 18 Μαρτίου 2020. Παράλληλα, «πάγωσαν» και οι αγορές ελληνικών ομολόγων, καθώς κανένας δεν ήθελε να κρατάει στα χέρια του ομόλογα που δεν έφεραν την επενδυτική βαθμίδα.

Σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο η έναρξη του Pandemic Emergency Purchase Programme από την ΕΚΤ ήλθε να δώσει πολύτιμη στήριξη και να μειώσει τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Σήμερα το δεκαετές ομόλογο είναι στη ζώνη απόδοσης του 1,8%, ήτοι καταγράφει διπλάσια απόδοση σε σχέση με τις 21 Φεβρουαρίου, αλλά έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα έτους.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την ευεργετική επίδραση του Pandemic Emergency Purchase Programme ο όγκος των συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν έχει επανέλθει στα προ πανδημικής κρίσης επίπεδα και δεν αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε αυτά, καθώς η αυξημένη βεβαιότητα σπρώχνει τους επενδυτές σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider