Επανεκκινούν από αύριο οι αιτήσεις χορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανεκκινούν από αύριο οι αιτήσεις χορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού του προγράμματος, ανάγκασε την ΕΑΤ να «κλείσει» την υποβολή νέων αιτήσεων, μέχρι να αξιολογηθούν οι ήδη υποβεβλημένες.

Επανεκκινούν από αύριο 20 Μαΐου οι αιτήσεις παροχής δανείων (κεφάλαιο κίνησης) σε επιχειρήσεις, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η Δράση «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» που «τρέχει» από τις 27 Απριλίου σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού σε πέντε μόλις ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις ύψους τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν το όριο του προγράμματος έφτανε το 1,3 δισ.

Η υπερκάλυψη του προϋπολογισμού του προγράμματος, ανάγκασε την ΕΑΤ να «κλείσει» την υποβολή νέων αιτήσεων, μέχρι να αξιολογηθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες οι ήδη υποβεβλημένες και να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών που είχαν κάνει αιτήσεις σε όλες τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονταν, για το ίδιο προιόν. Δεκάδες ήταν και εκείνοι (κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις) που υπέβαλαν αίτηση για επιδοτούμενο δάνειο, ενώ είχαν ξαναλάβει στο παρελθόν ενίσχυση μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Συνεπώς, όλα δείχνουν πως δημιουργείται ένας «χώρος» για νέους υποψήφιους, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί για ενίσχυση του προγράμματος και με νέους πόρους, πέραν των αρχικών.

Το επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «ΤΕΠΙΧ ΙΙ», με βασική προϋπόθεση για την επιδότηση την διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη του δανείου.

Τα κεφάλαια κίνησης προσφέρουν γρήγορη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500.000 και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να νιώθουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια θα χορηγούνται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19, δηλαδή τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ύψος κάθε δανείου μπορεί να ανέλθει έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης, ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου, ενώ ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (http://www.etean.gr/PublicPages/HomePage.aspx) για περισσότερες πληροφορίες και νέες αιτήσεις. Ακολούθως θα πρέπει να απευθυνθούν στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται για να συνάψουν τη σύμβαση δανειοδότησης.

Ήδη έως την Παρασκευή, είχαν ήδη εγκριθεί από την ΕΑΤ, μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σχεδόν 350 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις, μέσω της Δράσης «ΤΕΠΙΧ ΙΙ».

Ταμείο Εγγυοδοσίας

Στα τέλος Μαΐου αναμένεται να βγει «στον αέρα» το εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7 δις. ευρώ, που προβλέπει την εγγύηση του 80% των επιχειρηματικών δανείων από το Κράτος.

Το πρόγραμμα αναμένεται από την αγορά, προκειμένου να δώσει ρευστότητα με κρατική εγγύηση, η οποία θα φτάνει στο 80% των δανείων που θα δοθούν προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Το Εγγυοδοτικό απευθύνεται σε επιχειρήσεις (μικρές ή μεγάλες) με υφιστάμενο δανεισμό, που αναζητούν όμως πρόσβαση σε νέα κεφάλαια με χαμηλότερες εξασφαλίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.