Τσακίρης: Αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακίρης: Αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία
«Η αυξημένη ευελιξία που εξασφαλίστηκε στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μάς έδωσε τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε σημαντικό μέρος τους στην αντιμετώπιση της κρίσης» αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αξιοσημείωτη αύξηση, σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο μεταφράζεται σε 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, έχει καταγράψει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα (μη συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των έκτακτων μέτρων), από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα.

Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου για το ΕΣΠΑ με τίτλο: «Ο καταλυτικός ρόλος των πόρων του ΕΣΠΑ στη στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Ο υφυπουργός υπενθυμίζει, ότι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που πλήττεται λόγω της πανδημίας, αλλά και για την προστασία των θέσεων εργασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις και όπως υπογραμμίζει: «... Και συνεχίζουμε».

Πιο αναλυτικά ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Η αυξημένη ευελιξία που εξασφαλίστηκε στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μάς έδωσε τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε σημαντικό μέρος τους στην αντιμετώπιση της κρίσης και πιο συγκεκριμένα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της επιδημικής έκρηξης της COVID-19.

Οι στοχευμένες κινήσεις μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, παράλληλα με την προστασία των θέσεων εργασίας, αποτυπώνονται σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, η επιδότηση των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς και η επιστρεπτέα προκαταβολή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, μέρος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων κατευθύνεται στη δημιουργία ευέλικτων χρηματοοικονομικών εργαλείων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως είναι η δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ με επιδότηση των τόκων για δύο χρόνια, αλλά και η παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80% σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ.

Oφείλω, τέλος, να υπογραμμίσω ότι, πέραν των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουμε, χάρη στην εποικοδομητική συνεργασία και τη μεθοδική δουλειά όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα (μη συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) έχει καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο μεταφράζεται σε 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Και συνεχίζουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider