Τέλος στο κριτήριο των συνολικών οφειλών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο κριτήριο των συνολικών οφειλών

Εκτός των κριτήριων της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη τίθεται το ποσό των συνολικών χρεών που θα έχει ένας δανειολήπτης ώστε να μπορέσει να τύχει της προστασίας της πρώτης κατοικίας του από πλειστηριασμό. Αυτό είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ένα από τα δεδομένα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Την ιδία στιγμή, κυβέρνηση και δανειστές φέρεται να έχουν συμφωνήσει και για την εισαγωγή ενός πλαφόν αναφορικά με τον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά κάθε τράπεζα το χρόνο.

Μέχρι χθες αργά τη νύχτα οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζονταν με την κυβέρνηση να επιμένει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60% και τους δανειστές να επιμένουν για χαμηλότερο ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 20%.

Δικλείδες ασφαλείας για τους αδύνατους

Σε κάθε περίπτωση ,σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στην τελική συμφωνία θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους υπό την προϋπόθεση να χαρακτηρίζονται ως συνεργάσιμοι δανειολήπτες.Τα κριτήρια που θα υπάρξουν θα έχουν στόχο να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πάντως τα κριτήρια προστασίας στην πρώτη κατοικία (αντικειμενική αξία και εισόδημα), αλλά κυρίως το ποια δάνεια εξυπηρετούμενα και μη, θα πωληθούν σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια παραμένει το κεντρικό ζήτημα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.

Η γραμμή των δανειστών είναι να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή πέρα από τα μεγάλα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέση που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.

Διαφωνίες για την πώληση των δανείων

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά αποκλειστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα δάνεια ή όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες . Στο θέμα των επιχειρηματικών δανείων σχετικά με τα funds υπάρχει προσέγγιση ανάμεσα στις δυο πλευρές αν και η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρχει και συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας στην διαχείριση του θέματος Μάλιστα σημείωνε ότι αναφορικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά χάραξη μιας στρατηγικής η οποία θα αξιοποιεί το αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ που αναμένεται και θα περάσει και από τη Βουλή όπως και ο προηγούμενος, καθώς και τους υπάρχοντες νόμους περί «Συνεργάσιμου Δανειολήπτη» και «Αποδεκτών Ορίων Διαβίωσης» και του νόμου Δένδια για τα δάνεια των επιχειρήσεων.

Τουριστικό ενδιαφέρον

Πάντως ήδη αναφορικά με τα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για από επενδυτικά κεφάλαια για δάνεια που αφορούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο μια μία εκ των συστημικών τραπεζών διαθέτει στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο δάνεια τουλάχιστον 500 τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων .

Μάλιστα ξένα funds, βρίσκονται εδώ και καιρό στην Αθήνα πραγματοποιώντας επαφές με τις τράπεζες. Ο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ή περιλαμβάνεται στα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει ανοίξει την όρεξη επενδυτών που βλέπουν μέλλον στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider