Στην τελική ευθεία η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου
Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, δεσμεύεται πως θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου στον Όμιλο Ελλάκτωρ, την ώρα που η ελληνική οικονομία αναζητά «ανάσες ζωής» μέσα στην καταιγίδα του κορονοϊού.

Κόντρα στο αρνητικό διεθνές και εγχώριο κλίμα που έχει προκαλέσει η πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια καθοριστική κίνηση. Με την υπογραφή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης, να συνυπογράψουν, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, τη σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αναδείχθηκε πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης. Όπως ανέφερε, ωστόσο, τον περασμένο μήνα, σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, «έχει ήδη εξασφαλιστεί η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40+10 χρόνια», δηλαδή με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης κατά 10 χρόνια επιπλέον, ήτοι στα 50 χρόνια.

Το e-Auction διενεργήθηκε πέρυσι, με τη βελτιωμένη προσφορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (καθαρή παρούσα αξία) και τη συνολική αξία της συμφωνίας να υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ

Βάσει των όρων της σύμβασης που θα υπογραφεί, η Άκτωρ Παραχωρήσεις δεσμεύεται πως θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο η Μαρίνα Αλίμου να εκσυγχρονιστεί και να μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.

Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτηριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει ξενοδοχείο, εμπορικά καταστήματα και γραφεία, τα οποία θα αλλάξουν τελείως τη μορφή της μεγαλύτερης Μαρίνας των Βαλκανίων, η οποία διαθέτει πάνω από 1.000 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών και χερσαία ζώνη 210 στρεμμάτων.

Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η Μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω και να συνεισφέρει στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις

Κύκλοι της αγοράς δηλώνουν στο insider.gr πως η υπογραφή της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα κομβικό βήμα στις διαδικασίες παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως απαιτούνται πολλά ακόμη για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ εκτιμούν πως περαιτέρω ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider