Ομόλογα ύψους 30,15 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του PEPP

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομόλογα ύψους 30,15 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του PEPP
Η ΕΚΤ πρόεβη στις πρώτες δημοσιεύσεις στοιχείων για το πρόγραμμα έκακτης ανάγκης PEPP.

Ομόλογα ύψους 30,15 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης PEPP, μέχρι τις 3 Απριλίου.

Όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, τη Δευτέρα, οι καθαρές αγορές μέσω του PEPP σε λογιστική βάση έφτασαν τα 15,4 δισ. ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο το στρατηγείο της Φρανκφούρτης δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαφοροποιήσεις στις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 750 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αγορές στοιχείων του ενεργητικού μέσω του υφιστάμενου προγράμματος APP (Asset Purchase Programme) και του Temporary Envelope αυξήθηκαν στα 51 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε και στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές (PSPP, πυλώνας του APP) σε 7 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο σημείο από το 2017.

Εκρηκτική άνοδος σημειώθηκε και το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABSPP) σε 2,9 δισ. ευρώ το μήνα Μάρτιο που είναι και το υψηλότερο από την έναρξη του προγράμματος το 2014.

Παράλληλα, όπως είχε κάνει ήδη γνωστό η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πρόγραμμα PEPP υπάρχει μεγάλη ευελιξία σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), σε ότι αφορά το capital key των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν η ίδια ευελιξία υπάρξει και στο πρόγραμμα APP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider