Προχωρά η πώληση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρά η πώληση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου
Η αξιοποίηση των λιμένων θα γίνει με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ βασική αποστολή του συμβούλου θα είναι η σύνταξη έκθεσης οικονομικού ελέγχου για το έργο των λιμένων.

Τις διαδικασίες για την πώληση τεσσάρων περιφερειακών λιμένων δρομολογεί η κυβέρνηση, εμμένοντας στη δέσμευσή της πως εντός του 2020 θα αξιοποιηθούν τα λιμάνια της χώρας.

Το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε χθες, 31 Μαρτίου, την πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την πρόσληψη συμβούλου που θα προχωρήσει τις διαδικασίες. Η πρόσκληση αφορά στην αξιοποίηση τεσσάρων από τα 10 συνολικά περιφερειακά λιμάνια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου και συγκεκριμένα στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου.

Η αξιοποίηση των λιμένων θα γίνει με τη μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, ενώ βασική αποστολή του συμβούλου θα είναι η σύνταξη έκθεσης οικονομικού ελέγχου για το έργο των λιμένων.

Όπως έχει ανακοινώσει από τις αρχές του έτους η κυβέρνηση, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Δια στόματος του υπουργού Μεταφορών, Κ. Αχ. Καραμανλή, αμερικανικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έχει προαναγγείλειότι μπορεί να αξιοποιηθεί περισσότερο στους τομείς κρουαζιέρας, του θαλάσσιου τουρισμού, ως σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στον διάδρομο Αδριατικής - Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόσληψη συμβούλου

To ΤΑΙΠΕΔ αναζητά σύμβουλο με μεγάλη εμπειρία σε νομικά και οικονομικά ζητήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων, ώστε να προετοιμάσει την έκθεση due diligence για κάθε ένα από τα τέσσερα περιφερειακά λιμάνια, αλλά και να στηρίξει το έργο των Virtual Data Rooms.

H διάρκεια της σύμβασης με τον οικονομικό σύμβουλο, όπως ορίζεται από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι 24 ημερολογιακοί μήνες, ή όσος χρόνος απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του project.

O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ (ήτοι 50.000 ευρώ για κάθε ένα από τα τέσσερα λιμάνια).

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 14 Απριλίου 2020, στις 17:00 το απόγευμα.

Τα 10 περιφερειακά λιμάνια

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών: Βόλου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών οι οποίες έχουν τη διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider