Σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο απέναντι στην κρίση του κορονοϊού ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, κ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρουσιάζοντας ο κ. Σταϊκούρας τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τον Απρίλιο, ανέφερε ως εξής:

Η δέσμη 8 μέτρων

  1. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους εργαζομένους η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, συνολικά θα τη λάβουν 1,7 εργαζόμενοι, είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές για 45 ημέρες, αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
  2. Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις το πλαίσιο στήριξης, καλύπτονται συνολικά 800.000 επιχειρήσεις, ήτοι το 76% των νομικών προσώπων. Εξαιρούνται πλέον ελάχιστες επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις που δέχονται στήριξη προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα οι δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, παρέχεται έκπτωση 25% για τον μήνα Απρίλιο. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  3. Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
  4. Θεσπίζεται το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνίσταται στην άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων, απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis. Θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ισχύει ρήτρα μη απολύσεων.
  5. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους, στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης θα πάρουν το Δώρο για το συγκεκριμένο διάστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε ΕΚΑΒ και Πολιτική Προστασία θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, πιθανότατα έως 10 Απριλίου.
  6. Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
  7. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης στους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Διατίθεται άμεσα ποσό 150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  8. Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

    Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται τελικά κατά 5 δισ. ευρώ, αντί 4 δισ. ευρώ που αρχικά είχε ειπωθεί. Αυτό απαιτείται διότι: οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ. Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Άδωνις Γεωργιάδης: Αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις επιταγές, προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν, να προχωρήσουν στις πληρωμές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες.

Όπως εξήγγειλε, στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται, προκειμένου στις αρχές Μαΐου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.