Σταϊκούρας: Εκτοξεύονται οι ταμειακές ανάγκες – Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Εκτοξεύονται οι ταμειακές ανάγκες – Δεν έχει χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας
Την επόμενη εβδομάδα η επικαιροποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Στην αποσαφήνιση πως η ταμειακή εικόνα του προϋπολογισμού είναι ήδη επιβαρυμένη και θα επιδεινωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του Οpen. Ο ίδιος έθεσε τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες και ξεκαθάρισε ζητήματα σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα στήριξης.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές πως για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. «Προέχει η υγεία έπεται η οικονομία», είπε σχετικά. Ακολούθως έδωσε μεγάλο βάρος στην ρευστότητα των επιχειρήσεων και στους τρόπους στήριξής τους. Ως τρίτη προτεραιότητα έθεσε την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων των πληττόμενων κλάδων και ως τέταρτη προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Επιβαρυμένη η ταμειακή εικόνα του προϋπολογισμού

Ο υπουργός δεν εξωράισε καταστάσεις και παραδέχθηκε πως η ταμειακή εικόνα του προϋπολογισμού είναι ήδη επιβαρυμένη τον Μάρτιο και θα επιδεινωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όπως τόνισε, από τη μια θα υπάρξουν απώλειες φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων και λόγω της κατάστασης της οικονομίας, αλλά και λόγω των αναστολών πληρωμών και από την άλλη αύξηση δαπανών, καθώς η Πολιτεία κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να επικουρήσει την ελληνική κοινωνία, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση επιτρέπει στο Δημόσιο να πορευτεί μέχρι αρχές Ιουνίου χωρίς να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας και ότι υπάρχει σε αυτό (σ.σ. 31 δισ. ευρώ).

Έρχεται επικαιροποίηση της λίστας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Στο σημείο αυτό ο υπουργός αποσαφήνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και θα συμπεριληφθούν στους υφιστάμενους 236 κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δικαιούνται φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, αλλά και την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και νέοι κωδικοί.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στους νέους ΚΑΔ θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές, υπαίθριοι πάγκοι και αγορές, υπηρεσίες φωτορεπόρτερ, το λιανικό εμπόριο φακών επαφής και γυαλιών, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η άσκηση αυτή είναι δυναμική και πως οι ΚΑΔ θα διευρυνθούν.

Τέλος, για το Δώρο Πάσχα επανέλαβε πως δόθηκε η δυνατότητα στους εργοδότες να το δώσουν μεταγενέστερα. «Το πότε θα το δώσουν είναι δικό τους θέμα. Ορίσαμε ως όριο το καλοκαίρι. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα όσοι μπορούν να το δώσουν σήμερα», είπε και ανέφερε πως σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας θα ξεκαθαρίζει πλήρως το θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider