Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόση ζημιά μπορεί να κάνει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία
Οι αναλυτές αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού θεωρείται από την πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών δεδομένη, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, καθώς διευρύνονται οι γεωγραφικές περιοχές εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό έχει ξεπεράσει τους 114.000 παγκοσμίως. Ο ιός που ξεκίνησε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους έχει επηρεάσει όλες τις μεγάλες οικονομίες, με ακυρώσεις πτήσεων και αυστηρά μέτρα καραντίνας σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ στην αγορά επικρατεί πανικός.

Καμπανάκι από τους αναλυτές

Οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει αρχικά για τις επιπτώσεις του ιού αφορούσαν στη συνολική ζήτηση στην Κίνα, τα ταξίδια και την παγκόσμια παραγωγή των εργοστασίων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της Ανατολικής Ασίας, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody's.

«Είναι πλέον σαφές ότι η κατάσταση θα επιβραδύνει επιπρόσθετα την εγχώρια ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών δραστηριοτήτων σε διάφορες χώρες και περιοχές ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε νέες χώρες και οι κυβερνήσεις εκδίδουν νέες οδηγίες. Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και αποφεύγουν δημόσιους χώρους, όπως μουσεία, εστιατόρια και κινηματογραφικές αίθουσες.

«Έχουμε μειώσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020 στο 2,8%. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το 2009», ανακοίνωσε η Fed πριν από δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι της Nomura προειδοποίησαν ότι μια παγκόσμια ύφεση μπορεί να είναι αναπόφευκτη.

Αυτή είναι μια ανώμαλη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η πιο αποτελεσματική άμεση αντίδραση πολιτικής δεν είναι η νομισματική ή η δημοσιονομική πολιτική. Είναι οι έλεγχοι στην ασφάλεια υγείας. Αν οι έλεγχοι υγειονομικής ασφάλειας δεν περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να προετοιμαστούν για ύφεση, ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι οι προβλέψεις σε αυτό το στάδιο ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Όπως σημειώνει η Capital Economics, «ο αρνητικός αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι νομίζουμε. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ περισσότερο από όσο είχαμε εκτιμήσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider