Ξεκινά σήμερα στο ΣτΕ η νομική μάχη για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά σήμερα στο ΣτΕ η νομική μάχη για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων
Ξεκινάει σήμερα στο ΣτΕ η κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων κυμαίνεται από 4 δισ. έως και 26 δισ. ευρώ.

Ξεκινάει σήμερα στο ΣτΕ η κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, το δημοσιονομικό κόστος των οποίων κυμαίνεται από 4 δισ. έως και 26 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος των επιστροφών που θα επιδικάσει το δικαστήριο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για το ποια και πόσα θα είναι τελικά τα αναδρομικά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους που υπέστησαν δραματικές περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους (κύριες, επικουρικές και δώρα) από τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.

Να λυθεί ο «Γόρδιος Δεσμός» ζητά ο ΕΦΚΑ

Αφορμή για την οριστική απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι η αγωγή που κατέθεσε ο ΕΦΚΑ, ζητώντας να λυθεί ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποφασιστεί αν οι περικοπές αυτές (που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές ήδη από τον Ιούνιο του 2015) έχουν αναδρομικότητα ή όχι.

Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρεμβαίνει το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ υπέρ των συνταξιούχων του ΤΑΠ- ΟΤΕ (που με ομαδική αγωγή εγείρουν αξιώσεις για διάστημα 80 μηνών) παρεμβαίνουν 17 φυσικά πρόσωπα και σύλλογοι συνταξιούχων.

Η έναρξη της διαδικασίας θα γίνει με την παρουσία εκατοντάδων συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου, που θα ζητούν δικαίωση για τις μειώσεις που υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια και η οριστική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές του καλοκαιριού.

Η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει «πιλότο» και για όλες τις υπόλοιπες 6.000 αγωγές που έχουν υποβληθεί, διεκδικώντας αναδρομικές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ έκαστος.

Λόγω της σπουδαιότητες της απόφασης, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει με τη μείζονα διευρυμένη σύνθεσή του, που αποτελείται από 31 συμβούλους.

Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Η σημερινή «πιλοτική» δίκη δεν θα κρίνει αν υφίστανται ή όχι οι αντισυνταγματικές μειώσεις, καθώς αυτό έχει ήδη λυθεί.

Θα κρίνει για πόσους μήνες θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι αντισυνταγματικές περικοπές που επιβάλλονταν παρανόμως μετά τον Ιούνιο του 2015.

Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για διάστημα επιστροφών 10 μηνών και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2015 (ένα μήνα μετά την απόφαση του ΣτΕ), έως και τον Απρίλιο του 2016 (ένα μήνα πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου).

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η απόφαση του ΣτΕ να αναφέρεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναγνωρίζοντας παράνομες μειώσεις και για το διάστημα από τον Μάιο 2016 έως και το 2018.

Στην περίπτωση που επιδικαστούν μεγαλύτερες επιστροφές, τότε η δαπάνη για το Δημόσιο εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω των 26 δισ. ευρώ, κινδυνεύοντας να «εκτροχιάσει» τη δημοσιονομική ισορροπία και να υπονομεύσει την ίδια την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider