H «κουλτούρα καινοτομίας» οδηγεί τις επιχειρήσεις στην επιτυχία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H «κουλτούρα καινοτομίας» οδηγεί τις επιχειρήσεις στην επιτυχία
Οι εταιρείες που στοχεύουν σε διψήφια ανάπτυξη επικεντρώνονται στην καινοτομία στην εργασία, σύμφωνα μ έρευνα της Microsoft.

Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται τεχνολογικά με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς, η καινοτομία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εξασφαλίζουν την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Τι είναι όμως πραγματικά που φέρνει την καινοτομία σε μια επιχείρηση; Πρώτα και κύρια η αλλαγή κουλτούρας στον χώρο εργασίας, απαντά νέα έρευνα της Microsoft με τη συμμετοχή 9.000 εργαζομένων και στελεχών από 15 ευρωπαϊκές αγορές που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στην εκδήλωση «Work.Reworked» στο Microsoft House στο Μιλάνο.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν «κουλτούρα καινοτομίας» έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε σχέση με τις εταιρείες που λειτουργούν «παραδοσιακά». Παράλληλα οι καινοτόμες εταιρείες είναι πιο πιθανό να κερδίσουν τη «μάχη των ταλέντων», καθώς κρατούν τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους από τους ανταγωνιστές τους.

Πως δημιουργείς, όμως, μια κουλτούρα καινοτομίας σε μια επιχείρηση; «Γκρεμίζοντας τα σιλό και δημιουργώντας γέφυρες», αναφέρει ο Τζούλιαν Λάμπερτιν, διευθυντής της εταιρείας KRC Research που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Microsoft. Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση της έρευνας δεν είναι αρκετό να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης μιας εταιρείας αλλά θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας και διαφάνειας.

«Εργαζόμενοι σε καινοτόμες εταιρείες νιώθουν ότι μπορούν να εκφέρουν την άποψη τους και λένε ότι είναι εντάξει το να κάνει κάποιος λάθος. Παράλληλα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι εύκολο να δουλέψουν σε ομάδες και να ζητήσουν την υποστήριξη των συναδέλφων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπερτιν.

Ενδυναμώνοντας τις ομάδες

Η ανοιχτή συνεργασία μεταξύ των ομάδων αναδεικνύεται σε βασικό συστατικό της επιτυχίας. Σύμφωνα με την έρευνα το 86% των επικεφαλής καινοτόμων επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η συνεργασία μεταξύ των ομάδων τους είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της εταιρείας τους, έναντι 70% σε λιγότερο καινοτόμους οργανισμούς. Παράλληλα το 73% των εργαζομένων σε καινοτόμες επιχειρήσεις ανέφεραν ότι οι ομάδες τους –και όχι κάποιος επικεφαλής- είναι αυτές που επιλέγουν το πώς προσεγγίζουν τις εργασίες τους.

«Στις καινοτόμες επιχειρήσεις οι διευθυντές λειτουργούν περισσότερο ως “προπονητές” που δίνουν κατευθύνσεις στην ομάδα», υπογράμμισε ο κ. Λαμπερτίν, ενώ όπως αναφέρει στον σχολιασμό του Δρ. Μάικ Πάρκε, καθηγητής του London Business School και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας: «Η ισχυρή ανάπτυξη χρειάζεται καινοτομία και για να αναπτυχθεί αυτή καινοτομία θα πρέπει οι εργαζόμενοι να νιώθουν εμπιστοσύνη και υποστήριξη για να πειραματίζονται και να μαθαίνουν».

Από την παραγωγικότητα στην αποδοτικότητα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι η εργασία στις καινοτόμες επιχειρήσεις είναι πιο αποδοτική. Οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι ξοδεύουν άσκοπά το 52% του χρόνου τους κάθε εβδομάδα σε πράγματα όπως μη παραγωγικές συναντήσεις και email, άσκοπες διακοπές στην εργασία τους και σε άλλα θέματα. Η έρευνα δείχνει ότι ένας συνδυασμός του σωστού εργασιακού χώρου, τεχνολογικών εργαλείων και μια διοίκησης που επιτρέπει διαφορετικούς τρόπους εργασίας μπορεί να μειώσει τον χαμένο χρόνο στο μισό. Εκτός όμως από την παραγωγικότητα οι επιχειρήσεις που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα, κάτι το οποίο δεν βοηθά μόνο την επιχείρηση αλλά κάνει και τους ίδιους τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους.

Η… απαραίτητη τεχνολογία

Όλες αυτές οι δραστικές αλλαγές στον τρόπο εργασίες είναι δυνατές λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Την προηγούμενη δεκαετία ήταν το «cloud» αυτό που επέτρεψε σε πολλές εταιρείες να μπορούν να συντονίζουν τους εργαζομένους τους ανεξάρτητα από το που στον κόσμο βρίσκονται. Αυτή την δεκαετία η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και η εκμάθηση μηχανών είναι οι τεχνολογίες που δίνουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες επεκτείνοντας τις εφαρμογές συνεργασίας μεταξύ των ομάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider