Ωρολογιακή «βόμβα» για τα Ταμεία η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ωρολογιακή «βόμβα» για τα Ταμεία η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους
Ωρολογιακή «βόμβα» για ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ συνιστά η διεκδίκηση αναδρομικών από 2,5 εκατ. δικαιούχους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Ωρολογιακή «βόμβα» που απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την δημοσιονομική σταθερότητα, συνιστά η διεκδίκηση αναδρομικών από 2,5 εκατ. δικαιούχους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Τα δύο υπερταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωπα με τον κίνδυνο οικονομικής εκτροπής, καθώς θα κληθούν να επιστρέψουν στους συνταξιούχους τα ποσά που «δείχνουν» οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και μάλιστα αναδρομικά.

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει ήδη συστήσει επιστημονικές ομάδες που αναλύουν τις πέντε αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, σε συνάρτηση με τις χιλιάδες προσφυγές των συνταξιούχων, κάποιες από τις οποίες έχουν δικαιωθεί αναδρομικών (σε πρώτο βαθμό).

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το κόστος που συνεπάγεται η συμμόρφωση των συντάξεων με την συνταγματικότητα που ορίζει το ΣτΕ, καθώς και η επιστροφή των αναδρομικών ποσών, υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ, όταν το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων για το δημοσιονομικό έτος 2019 ανέρχεται σε 3,27 δισ. ευρώ.

Τα αναδρομικά ποσά προκύπτουν από:

1. Το επίμαχο δεκάμηνο ανάμεσα στην έκδοση της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Μόνο τα αναδρομικά του εν λόγω 10μήνου ανέρχονται στο ύψος των 4 δισ. ευρώ και η λύση που κερδίζει έδαφος στα κυβερνητικά κλιμάκια αφορά την εξόφλησή τους σε βάθος χρόνου πέντε ή ακόμη και έξι ετών, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

2. Τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ ή εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) και οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

Όλοι οι συνταξιούχοι, έχουν το δικαίωμα να ζητούν αναδρομικά για μία 5ετία ως αποζημίωση επειδή δεν αποκαταστάθηκε η σύνταξή τους και παράλληλα να λάβουν αναδρομικά 3ετίας και ακύρωση των αντισυνταγματικών περικοπών.

3. Τις περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου σε 260.000 συνταξιούχους επικουρικής σύνταξης και αναμένεται να διορθώσει ο νέος Ασφαλιστικός Νόμος που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020.

Το ΕΤΕΑΕΠ οφείλει να αυξήσει τα ποσά των εν λόγω επικουρικών και μάλιστα αναδρομικά (από 4/10/2019).

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση το 2016, λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, ενώ το κόστος για το ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ τον μήνα.

4. Τον επανυπολογισμό 300.000 επικουρικών συντάξεων που έγινε αυθαίρετα, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτουν αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) καθώς οι διαφορές στις συντάξεις των εν λόγω συνταξιούχων ανέρχονται από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ το μήνα και ανατρέχουν μέχρι και σήμερα.

Συνεπώς προκύπτει ένα ποσό επιστροφής αναδρομικών που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, το οποίο θα κληθεί να καταβάλει το ΕΤΕΑΕΠ, από τα αποθεματικά του και την ακίνητη περιουσία που διαθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider