Σε ιστορικό χαμηλό το δεκαετές ελληνικό ομόλογο - Στο 1,19%

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό χαμηλό το δεκαετές ελληνικό ομόλογο - Στο 1,19%
Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνοντας απόδοση 1,19%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 4,68%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε σήμερα στις 153 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στα μέσα Νοεμβρίου 2009.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στο καλό κλίμα συνέβαλε η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως η αποδοχή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ από τον ESM και το EFSF είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.

Στην επενδυτική ψυχολογία μέτρησε και η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+ από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P. Η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider