Αναβάθμισε σε «BB-» την Ελλάδα η Standard & Poor’s - Θετικό outlook

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε σε «BB-» την Ελλάδα η Standard & Poor’s - Θετικό outlook
Η αναβάθμιση από την Standard & Poor's αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως με θετικό outlook, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο investment grade, επιταχύνοντας τις διαδικασίες εισόδου της χώρας στο ραντάρ των επενδυτών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο νέο γύρο QE της ΕΚΤ. Η αναβάθμιση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα ακολουθεί τις εξελίξεις που μειώνει σημαντικά τους δημοσιονομικούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση. Το θετικό outlook υποδηλώνει πως ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας παράλληλα τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Καταλυτικός παράγοντας για πιθανή νέα αναβάθμιση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

  • Δημοσιονομικά

Ο οίκος τονιζει πως το Μάιο του 2019, το ΣτΕ αποφάσισε πως η κατάργηση του 13ου 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων του δεν είναι αντισυνταγματική. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2019, το ΣτΕ διαπίστωσε ότι η μεταρρύθμιση του 2016 που μείωσε κάποιες δημόσιες συντάξεις ήταν αντισυνταγματική. H Standard & Poor's επισημαίνει πως παρότι όλες οι συντάξεις θα πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση την 31η Δεκεμβρίου του 2014, η απόφαση δεν ισχύει αναδρομικά και η όποια επιστροφή αφορά την περίοδο μετά την απόφαση. Ως αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης, οι συνολικές δημόσιες δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση που θα καλύψει πλήρως τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στο 1,3% του ΑΕΠ εκτιμά η Standard & Poor's οτι θα διαμορφωθεί το πλεόνασμα στην κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού, με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το στόχο και να αγγίζει το 4,3%. Ο οίκος προβλέπει πλεόνασμα 0,8% για το 2020 με το πρωτογενές πλεόνασμα να ευθυγραμμίζεται με το στόχο του 3,5%. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση του γενικού χρέους στο 166% του ΑΕΠ από 174% τo 2019. Η τροχιά της απομείωσης του χρέους τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη στήριξη της μείωσης των «κόκκινων δανείων» αλλά και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Στην έκθεση της η S&P τονίζει πως η Ελλάδα θα αποφύγει μια πιθανή απόκλιση από τους στόχους που έχει συμφωνήσει μέχρι να υπάρξει σύγκλιση για χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% ως το 2023.

  • Άρση των capital controls

O οίκος αξιολόγησης επιβραβεύει την άρση των capital controls από την ελληνική κυβέρνηση πιστεύοντας ότι η κατάργηση των περιορισμών θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, μειώνοντας παράλληλα το σχετικό οικονομικό κόστος ενώ όπως τονίζει έχει ιδιαίτερη σημασία για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

  • Ανάπτυξη 2%

Ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% το 2019 προτού επιταχυνθεί σταδιακά το 2020-2022. Η αύξηση της απασχόλησης θα παραμένει σταθερή με τον οίκο να επισημαίνει πως θα φθάσει το 2% ετησίως έως το 2022, τονίζοντας ότι η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των προσλήψεων. Η S&P αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από ένα υψηλότερο ποσοστό μόνιμων θέσεων εργασίας.

  • Τράπεζες και «Ηρακλής»

Ο οίκος επιβραβεύει το έργο των ελληνικών τραπεζών τονίζοντας πως σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, τα οποία στις 20 Ιουνίου του 2019 ήταν ελαφρά πάνω από 75 δισ. ευρώ (εξαιρούνται τα εκτός ισολογισμού), μειωμένα κατά περίπου 30% έναντι των 107,2 δισ. τον Μάρτιο του 2016. Εξελισσόμενες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα περιλαμβάνουν διαγραφές, αναδιαρθρώσεις εκτός δικαστηρίων, ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο νόμος των 120 δόσεων που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς νωρίτερα φέτος είναι πιθανό να μειώσει τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιταχύνει τους διακανονισμούς με τους δανειζόμενους, οι οποίοι υπό συγκεκριμένους όρους επωφελούνται από την επιδότηση του Δημοσίου στις δόσεις του δανείου.

Η Standard & Poors εκτιμά ότι μπορεί να μην είναι δυνατή μια ταχύτερη αποκλιμάκωση χωρίς περισσότερο αποφασιστικές προσεγγίσεις και δυνητικά επιπρόσθετη κρατική στήριξη. Οι ελληνικές αρχές, ετοιμάζουν τον «Ηρακλή», που ήδη εγκρίθηκε από την DG Comp, και προβλέπει κρατική εγγύηση για τα senior ομόλογα της τιτλοποίησης που θα γίνει. O οίκος τονίζει πως η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα βελτιώσει ουσιαστικά την πιθανότητα να πετύχουν οι τράπεζες τον στόχο μείωσης των NPEs στο 20% ή χαμηλότερα.

Ο οίκος επισημαίνει την αύξηση της ρευσόστητας στο τραπεζικό σύστημα. Όπως τονίζει οι τράπεζες από το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν στηρίζονται στον ακριβό δανεισμό του ELA. Η χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας στον ελληνικό κλάδο συρρικνώθηκε στα 8,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 από τα 126,7 δισ. ευρώ το 2015. Η αύξηση των καταθέσεων βοήθησε, όπως και η πώληση NPEs. Οι καταθέσεις αυξάνουν με αυτές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να είναι 6,2% υψηλότερες σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2019. Ο οίκος αναφέρει πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών δεν διαταράχθηκε όταν έχασαν το waiver που τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ με χρήση κρατικών ομολόγων ως εγγύηση.

  • Σταϊκούρας: Βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider