ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα φέρουν επενδύσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οι φορολογικές ελαφρύνσεις δεν θα φέρουν επενδύσεις
Το Ινστιτούτο δεν απορρίπτει την αναγκαιότητα της φορολογικής ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αμφισβητεί ωστόσο ότι λειτουργούν ως ένα αποτελεσματικό κίνητρο για νέες επενδύσεις.

Επιφυλάξεις ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πρώτο του Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αμφισβητεί, επί της ουσίας, την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, καθώς υποστηρίζει πως «αγνοεί επιδεικτικά τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες προβλέπεται να συνεχιστούν και να επιδεινωθούν στο προσεχές διάστημα».

Παράλληλα το Ινστιτούτο εκτιμά πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα περιοριστεί στις ιδιωτικοποιήσεις και σε εξαγορές εταιρικών μεριδίων (π.χ. σε επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση), σε τουριστικά ή άλλα ακίνητα, στα μεγάλα έργα υποδομής με κρατική συμμετοχή (π.χ. ενέργεια) και στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πολύ περισσότερο που ο ένας πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης στοχεύει στην ενεργοποίηση του άξονα οικοδομή-real estate-τουρισμός και πριμοδοτεί τη διατηρησιμότητα του παραγωγικού υποδείγματος που μας οδήγησε στην κρίση, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ.

Η κριτική του Ινστιτούτου εστιάζεται και στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία των επενδύσεων, η οποία όπως αναφέρει στηρίζεται στην υπόθεση που αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα της τρέχουσας οικονομικής πολιτικής, ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.

«Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις λίγο προσθέτουν στην αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα βραχυπρόθεσμα» αναφέρει.

Το Ινστιτούτο δεν απορρίπτει την αναγκαιότητα της φορολογικής ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αμφισβητεί ωστόσο ότι λειτουργούν ως ένα αποτελεσματικό κίνητρο για νέες επενδύσεις, καθώς επίσης και ότι το αναπτυξιακό τους αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Τα «καμπανάκια»

Το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναδεικνύει τρία βασικά σημεία:

α) την απογοήτευση από την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεικτών και τη διαφαινόμενη αδυναμία ουσιαστικής επιτάχυνσης του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομίας το 2019-2020 παρά το θετικό μετεκλογικό κλίμα στις αγορές,

β) την αναντιστοιχία μεταξύ εθνικών αναπτυξιακών προσδοκιών και διεθνούς οικονομικής δυσανεξίας με την κρίσιμη απόκλιση βραχυχρόνιων δεικτών και οικονομικών μεγεθών μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στους τομείς κυρίως της βιομηχανίας, των εξαγωγών και του οικονομικού κλίματος, εξέλιξη που δεν είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμη και

γ) την αρνητική επίδραση της γενικευμένης αβεβαιότητας στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, τη δυσκολία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στον βαθμό που η προσέλκυση επενδύσεων επικεντρώνεται σε μη παραγωγικές επενδύσεις και, τέλος, τις αβέβαιες προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με την ικανότητα της νέας πολιτικής φορολογικών ελαφρύνσεων να απογειώσουν τις επενδύσεις και την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Στις ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επισημαίνει τη σοβαρή επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης των εξαγωγών τους πρώτους 8 μήνες του 2019 (1,9% έναντι 17,8% την ίδια περίοδο το 2018).

Παράλληλα αναφέρει την κάμψη κατά 1,9% της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο Ιανουαρίου Αυγούστου (έναντι αύξησης κατά 14,2% το 2018) και τον σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό το ίδιο διάστημα (0,4% με τον πυρήνα πληθωρισμού στο 0%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider