Περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν μειώσεις επιτοκίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν μειώσεις επιτοκίων
Το 58,5% των κεντρικών τραπεζών μείωσε τα επιτόκια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Περισσότερες από τις μισές κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκιά τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία που επιβραδύνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την UBS κατά το τρίτο τρίμηνο, το 58,5% των κεντρικών τραπεζών μείωσε τα επιτόκια, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σε μια κίνηση αντίδρασης στη ραγδαία υποχώρηση της μεταποίησης, στην έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων και την κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ – Κίνας.

Ενδεικτικά, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε στο 49,7 τον Σεπτέμβριο από 49,5 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, μένοντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων, πράγμα που δείχνει πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μειώνει την παραγωγή της παγκοσμίως.

PMIPMI_JP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε στην πορεία των αρνητικών επιτοκίων μειώνοντας τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο στο -0,50%, επαναφέροντας παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Την πορεία της ΕΚΤ ακολούθησε η Fed ανακοινώνοντας μετά από 5 ημέρες την δεύτερη διαδοχική μείωση των επιτοκίων σε διάστημα λίγων μηνών. Μόνο τρεις από τις 41 κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.

  • Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη Νορβηγία είχε ως αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει στην τρίτη αύξηση των επιτοκίων για το 2019.
  • Η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν αύξησε τα επιτόκια λόγω των ανησυχιών που προκλήθηκαν από την αύξηση του πληθωρισμού και η
  • η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής ενήργησε υποστηρικτικά προς το πέσο μετά τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και την ήττα του Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.

Οι μειώσεις των επιτοκίων συνεχίστηκαν και στο τέταρτο τρίμηνο. Η Αυστραλία, η Ισλανδία και η Ινδία χαλάρωσαν περαιτέρω την νομισματική τους πολιτική την περασμένη εβδομάδα με τις αγορές να προσδοκούν και από την Fed να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων -τρίτη κατά σειρά- τον Οκτώβριο.

Την Τρίτη ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ανέφερε πως η Fed θα επανέλθει στις αγορές κρατικών ομόλογων αυξάνοντας τον όγκο χρεογράφων που διακρατεί στον ισολογισμό της, τονίζοντας όμως ότι η δράση αυτή διαφέρει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Παράλληλα ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να προσφέρει επιπλέον ασφάλεια έναντι της αβεβαιότητας σχετικά με το «εμπόριο, το Brexit και άλλα θέματα».

«Θα ενεργήσουμε κατάλληλα για να υποστηρίξουμε τη συνεχή ανάπτυξη, την ισχυρή αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό που θα επιστρέψει στο συμμετρικό στόχο του 2%», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider