Με νέες αγορές κρατικών ομολόγων επανέρχεται η Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με νέες αγορές κρατικών ομολόγων επανέρχεται η Fed
Ο Τζέρομ Πάουελ τόνισε την Τρίτη, ότι η δράση αυτή διαφέρει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Επανέρχεται στις αγορές κρατικών ομόλογων η Fed αυξάνοντας τον όγκο χρεογράφων που διακρατεί στον ισολογισμό της, όπως δήλωσε από το Ντένβερ ο Τζέρομ Πάουελ την Τρίτη, τονίζοντας ότι η δράση αυτή διαφέρει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Θέλω να τονίσω ότι η αύξηση του ισολογισμού μας για σκοπούς διαχείρισης των αποθεματικών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τα μεγάλα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που αναπτύξαμε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Παόυελ.

Να υπενθυμίσουμε πως τον τελευταίο μήνα, η Fed της Νέας Υόρκης αποφάσισε να επεκτείνει το χρονοδιάγραμμά της για την διενέργεια πράξεων repos προσπαθώντας να τονώσει την ρευστότητα στο αμερικανικό σύστημα. Η Fed θα συνεχίσει να προσφέρει μέσω ολονύκτιων δημοπρασιών repos ύψους τουλάχιστον 75 δισ. δολαρίων στις τράπεζες μέχρι τις 4 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει και μακροπρόθεσμες συμφωνίες επαναγοράς που θα κυμαίνονται από 6 ημέρες έως 15 ημέρες μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

«Ενώ ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων μπορεί να συνέβαλαν σε αυτές τις εξελίξεις, είναι σαφές ότι χωρίς επαρκή όγκο αποθεματικών στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και οι συνήθεις αυξήσεις πιέσεων στη χρηματοδότηση μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές μεταβολές των επιτοκίων της αγοράς χρήματος, ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ για τις πράξεις repos που διενεργεί η Fed της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, σύμφωνα με του Financial Times o κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ φάνηκε να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες της αγοράς για μια νέα μείωση των επιτοκίων-τρίτη κατά σειρά αν επιβεβαιώθει- κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Οκτώβριο προκειμένου να προσφέρει επιπλέον ασφάλεια έναντι της αβεβαιότητας σχετικά με το «εμπόριο, το Brexit και άλλα θέματα».

«Θα ενεργήσουμε κατάλληλα για να υποστηρίξουμε τη συνεχή ανάπτυξη, την ισχυρή αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό που θα επιστρέψει στο συμμετρικό στόχο του 2%», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider