Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη την Πέμπτη το EuroWorking Group, με την ελληνική πλευρά να ανοίγει τη βεντάλια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού είχε χθες την πρώτη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και την ευκαιρία να τους ενημερώσει.

Ο κ. Αργυρού ανέπτυξε  τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθεί εμπράκτως η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης.

Στη βάση αυτή συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει άμεσα την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Κατά πληροφορίες αναλύθηκε και το σχέδιο της Ελλάδας για το συνυπολογισμό στο πρωτογενές πλεόνασμα των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SMP) που θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020.